NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije i 6. Internacionalni simpozij ISPCN / Rab, 18.-20. svibnja

23.5.2017

U četvrtak, 18. svibnja 2017. u 9:00 sati u hotelu Padova u Rabu bit će svečano otvoren Hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije s međunarodnim sudjelovanjem i 6. internacionalni simpozij psihijatrije i kognitivne neuroznanosti (ISPCN) pod nazivom „Psihološko u medicini 21. stoljeća", a u organizaciji Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja (ZIKZ) i Psihijatrijske bolnice Rab te nizom drugih suorganizatora i podržavatelja. 

 
Nakon višegodišnjih aktivnosti posvećenih međupovezanosti tjelesnog, psihičkog, socijalnog i duhovnog u zdravlju i bolesti (brojne javnozdravstvene tribine, konferencije, poslijediplomski tečajevi te razne publikacije), organizatori ovog kongresa smatraju da je i u našoj zemlji potrebno staviti puno veći naglasak na psihosomatsku medicinu i suradnu psihijatriju, koja je u brojnim zemljama u svijetu posebna subspecijalizacija ili čak specijalizacija.
 
Obzirom na suvremene znanstvene i kliničke spoznaje, svaki bi zdravstveni profesionalac morao prepoznati psihološke aspekte u prevenciji, liječenju i palijativnoj skrbi somatskih bolesnika te prepoznati somatske bolesti kod psihijatrijskih bolesnika, čemu će velikoj mjeri biti posvećen ovaj kongres. Između ostalog velika će se pozornost posvetiti interdisciplinarnom rješavanju problema vodećih rizičnih čimbenika za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti (hipertenzija, dijabetes, debljina, onkološke bolesti, razne kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti i dr.), kroničnoj boli i palijativnoj medicini.
 
Značajan dio Kongresa bit će posvećen analizi današnjih dometa psihoterapije u medicini, a u sklopu ISCPN-a najnovijim spoznajama iz kognitivne neuroznanosti, s naglaskom na njihovu primjenu u psihoterapiji i medicini općenito.
 
Na Kongresu će zajednički sudjelovati liječnici specijalisti iz svih grana medicine, medicinske sestre, psiholozi, socijalni radnici, fizioterapeuti, duhovnici, nutricionisti te predstavnici civilnog društva, medija i vladinih institucija, uz predavače iz inozemstva.
Svjesni neslućenog razvoja medicinske znanosti i kliničke prakse, organizatori ovim kongresom žele naglasiti da je medicina umijeće (ars medica) u kojem treba bolesnika promatrati kao osobu, a ne kao simptom i dijagnozu, pri čemu je multiprofesionalna i interdisciplinarna suradnja jedina garancija uspjeha.
 
Izvor: Rab Danas


  Psihijatrijska bolnica Rab koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se