Odjel za produženo liječenje

Odjel za produženo liječenje

31.1.2017

Voditeljica odjela: voditelj odjela:  Ira Zaharija, dr. med., spec. psihijatar
Glavna sestra službe: Dobrila Debelić, mag. med. techn.

Odjel je namijenjen za sveobuhvatno produženo liječenje zatvorenog tipa osoba s rezistentnim psihotičnim poremećajima (shizofreni, shizoafektivni, afektivni, organski) te odraslih mentalno retardiranih osoba s privremenim psihotičnim i bihevioralnim poremećajima. Liječe se bolesnici oba spola. 
Kriterij za prijem bolesnika je psihopatologija navedenih dijagnostičkih kriterija. Bolesnici su po prijemu u pravilu bez uvida ili limitiranog uvida u bolest, negativističkog stava prema liječenju, te značajno oštećenih sposobnosti za uobičajeno dnevno funkcioniranje. 

Ne ispunjavaju kriterije za hospitalizaciju na otvorenim odjelima, njihovo je ponašanje van mogućnosti kontrole, te ne mogu funkcionirati van bolnice bez značajne socijalno-rehabilitacijske potpore.

Program liječenja sastoji se od psihofarmakološke i druge biološke terapije, tehnika savjetovanja, suportivne i sugestivne terapije, grupne psihoterapije, radno-okupaciono-rehabilitacijske terapije i obiteljske psihoedukacije. 

Ustroj odjela obavlja se po načelima terapijske zajednice. Po potrebi se koriste dijagnostički i kontrolni postupci (laboratorij, RTG, EEG, EKG, UZV, psiholog), te tretmani interniste, pneumoftiziologa i stomatološka zaštita. Kriterij za otpust je uspostava djelomičnog ili potpunog uvida u bolest, motiviranost za liječenje, ponašanje prihvatljivo za širu zajednicu. 

Po otpustu, bolesniku se osigurava daljnji smještaj u odgovarajućoj ustanovi ili drugi odgovarajući oblici vanbolničke skrbi i njege. Posljednjih godina intenziviran je otpust bolesnika u krug svoje i/ili udomiteljske obitelji.
  Psihijatrijska bolnica Rab koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se