NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Proslava 62. godišnjice rada Psihijatrijske bolnice Rab

7.9.2017

Dana 1. rujna naša je Bolnica svečano obilježila 62. godišnjicu postojanja i rada.
Bila je to prigoda da se zaposleni predstave javnosti kroz nekoliko besplatnih stručnih savjetovališta i predavanja od kojih su se neka predstavila prvi put.
U svečanom   programu  sudjelovali su predstavnici državnih, zdravstvenih, socijalnih i suradnih ustanova kao i tijela regionalne i lokalne samouprave. Ravnateljica Psihijatrijske bolnice Rab prof. dr. sc. Vesna Šendula Jengić, dr. med. je u  obraćanju  ukazala na nepromjenjivost čovjekove potrebe za mentalnim zdravljem i emocionalnom ravnotežom bez obzira  na vremenski kontekst. U svijetu rastuće nejednakosti i hipokrizije sve je više ljudi koji obolijevaju od tjelesnih i duševnih bolesti  i kriza. Čovjek kao biopsihosocijalno biće nedjeljiv je od svoje okoline i svaka neravnoteža utječe na njegovo zdravlje. Također se moglo čuti kako je u ovoj bolnici od njezina nastanka bilo preko 100.000 hospitalizacija i ambulantnih pregleda, a tijekom istog vremena u njoj je ukupno radilo više od 1100 osoba čime se ova bolnica između ostalog svrstava u pravi rasadnik psihijatara s obzirom da su mnogi po završenoj specijalizaciji odlazili raditi u druge veće bolnice i klinike. U ime vlasnika i osnivača i kao izaslanica župana  Primorsko-goranske županije g. Zlatka Komadine, dipl. ing. prisutnima se obratila i Pročelnica upravnog odjela za zdravstvo Primorsko goranske županije – izv.prof. dr. sc. Đulija Malatestinić, dr.med., koja je izrazila potporu vlasnika i osnivača te čestitke čelništvu i svim zaposlenima ustanove. U govoru je istaknula da je županija u ovu ustanovu tijekom posljednjih dvadesetak godina uložila oko 70 mil. kuna, čime se poboljšala kvaliteta smještaja i liječenja duševno oboljelih. Zamjenik općinskog načelnika Općine Lopar Dominik Paparić, mag. oec. i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, dipl. oec. istaknuli su privredni značaj i ulogu Bolnice u prihodima otoka. Direktor Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu  mr. sc. Dražen Jurković, dr. med., spec. javnog zdravstva se obratio skupu dirljivim riječima prisjetivši se kako je upravo u vrijeme Domovinskog  rata, dok je bio načelnik kriznog stožera obrane Gospića, nakon ganatiranja u ovu bolnicu privremeno bio smješten starački dom u Gospiću, a u okviru njega i nekoliko medicinskih sestara koje su zajedno s osobljem brinule o starim i nemoćnima ublažavajući im na taj način patnje zbog evakuacije  i odvajanja od bližnjih. S prigodnim riječima i pozdravima obratili su se i Tomislav Bočkor, dipl.med.techn. Pomoćnik ravnateljice za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Neuropsihijatrijske bolnice Ivan Barbot iz Popovače te ravnateljica Centra za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice gđa. Vesna Đujić.
Gosti su imali priliku i upoznati se s poviješću, ali i sadašnjošću Bolnice kroz filmove, prezentaciju koju je izložila ravnateljica Bolnice, a i razgledavanjem okoliša i dijela  odjela. Skupu je nazočio i dugogodišnji prijatelj ove ustanove prof. Daniel Winterbottom koji je ovaj put došao iz Rijeke a ne iz Seatllea, jer radi na dovršetku projekta senzornog vrta u dječem domu Podmurvice. Kazao je kako nakon petogodišnjeg rada i boravka sa studentima te projektiranja i izvedbe čak 4 terapijska vrta ovo okružje i zaposlenike doživljava kao svoj drugi dom. Opisao je, uz nekoliko prigodnih slideova, svoje zadnje projekte u Kini i veteranskim bolnicama u SAD-u. Koliko je njegov rad i suradnja s ovom bolnicom značajan pokazuje i nagrada koja je profesoru Winterbottomu i Psihijatrijskoj bolnici Rab dodijeljena za četverogodišnji projekt izgradnje terapijskih vrtova od strane Američkog udruženja krajobraznih arhitekata.
Na kraju programa uručene su i zahvalnice i to Kliničkom bolničkom centru Rijeka te ravnatelju KBC Rijeka prof. dr. sc. Davoru Štimcu, za dugogodišnju suradnju i edukaciju specijalizanata koje su uručene izaslaniku KBC-a Rijeka, prim. dr. sc. Vladimiru Sabljiću, dr. med., zatim dugogodišnjem suradniku Željku Peranu, dipl ing. agr. za pomoć i sugestije te intervencije u području bolničkog parka. Za ukusne delicije pobrinuo se g. Josip Brna, vlasnik već kultne slastičarne Conte  Nero u brendu kolača Vilma, a najdojmljivije uručenje zahvalnice je svakako bilo ono donedavnoj glavnoj sestri bolnice Štefici Deželjin, bacc. med. techn. za njezinih više od 46 godina predanog rada u našoj ustanovi. 
U dirljivom govoru u dvorani u kojoj je bilo puno mladih, glavna sestra se prisjetila nekih davnih godina i svojih početaka, ali i nedavnog vremena, prije mirovine, kada su se događale posljednje promjene u uređenju i infrastrukturi.
Zahvaljujemo svima na čestitkama i podršci u našem radu, koji želimo stalno unapređivati na dobrobit naših pacijenata kao i svih djelatnika.

Galerija slika


  Psihijatrijska bolnica Rab koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se