NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Umjetnost dobrobiti u Psihijatrijskoj bolnici Rab

29.6.2018

Otok Rab je otok boja i mirisa. Bjelinu kamena koji, uokviren plavetnilom mora i neba, blješti na ljetnome suncu ublažavaju zagasiti tonovi zemlje crvenice, zelenilo maslina i crnike i pepeljasto zelenkasti listići smilja i kadulje. Ti nas mirisi omame već na Mišnjaku, budu zatomljeni u naseljima i rasplamsaju se ponovno u kamporskome polju, duši lavande...

Ljetne su vrućine ove godine malo uranile pa je i ovogodišnja berba lavande u Psihijatrijskoj bolnici Rab održana nešto ranije nego proteklih godina. Toplinu jutarnjeg sunca brisala je umjereno jaka bura zbog koje su i rojevi vrijednih pčelica i leptira odabrali neke zaklonjenije grmove i cvjetiće. Uobičajenu jutarnju tišinu na bolničkom polju lavande zamijenile su šale, smijeh pa i pjesma uz gitaru, a vedroj atmosferi, osim djelatnika i osoba na liječenju, doprinijeli su i posjetitelji i prijatelji koji su pomogli u žetvi. Iako u manjem broju nego prijašnjih godina, nisu izostali naši vrijedni Uliksovci koji kistom i dušom slikaju boje i mirise žetve. Hvala im na zajedničkim, sad već desetljećima. Probuđeni lavandini cvjetići zamirisali su još jače i otpočeli svoj drugi život, onaj u kojem nas nastavljaju darivati svojim posebnim osobinama mirisa i ulja još dugo nakon berbe, čak i godinama. Kadulja, smilje, menta, koromač, majčina dušica i drugo aromatično i jestivo bilje iz susjednog, aromaterapijskog vrta učinili su doživljaj još posebnijim.
 
Opravdanost višestoljetne upotrebe lavande u terapijske svrhe posljednjih je desetljeća i dokazana brojnim znanstvenim istraživanjima. Lavandula intermedia, sorta lavande koja čini najveći dio bolničkih nasada, osim blagotvornog utjecaja na živčani sustav, također je i izvanredan analgetik s antiseptičkim, antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, a uz to je i odličan repelent.

U današnjem svijetu razvijene tehnologije, farmakologije i medicine lako zaboravimo na blagotvorni potencijal onoga što nas okružuje, što nam je nadohvat ruke. Taj potencijal je ona trešnjica na šlagu, na vrhu torte. Onaj mali korak koji znači puno za čovjeka, za čovjekovu dobrobit. „Umjetnost dobrobiti" akcija je koja se provodi u Psihijatrijskoj bolnici Rab od prvog uroda lavande na bolničkom polju 2008. godine. Dobrobit koju ova akcija pruža čovjekovom tijelu i duši teško je opisati, a lako osjetiti. Samo treba sudjelovati :).

Hvala svima koji su se odazvali našem pozivu na sudjelovanje u ovoj akciji i nadamo se da se vidimo i na sljedećoj berbi!
 
GALERIJA


  Psihijatrijska bolnica Rab koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se