7. Dani medijske pismenosti

22.4.2024

Dani medijske pismenosti projekt su Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koji se u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi svake godine u proljeće, od 2018. godine. 7. Dani medijske pismenosti održat će se od 22. do 28. travnja 2024., s aktivnostima i u tjednima prije i poslije toga. Ove je godine naglasak na razvoju kritičkog mišljenja i obrazovanju o umjetnoj inteligenciji.  
 
AKTIVNOSTI U ŽSB INSULA ZA DJELATNIKE ŽSB INSULA I GRAĐANSTVO 
 
Prijave za građanstvo: knjiznica@sb-insula.hr
 
Srijeda, 24. travnja 2024. u 14:00 – 14: 45 sati, Konferencijska dvorana zgrade Astra (hibridno)
Izv. prof. dr. sc. Predrag Pale: „Zašto i kome je medijska pismenost važna?"
Tehnološki napredak eksponencijalnom brzinom razvija civilizaciju pa tako i medicinu. Ni zdravstveni radnici više ne mogu pratiti cjelokupno polje medicine, a ostalima je još teže. Kognitivni jaz između specijalista i svih drugih se ubrzano produbljuje. Vjerujemo li struci ili čovjeku – stručnjaku? Koja je uloga znanstvenika, liječnika u premošćivanju tog jaza? Koja je odgovornost za javno izrečeno? Znaju li stručnjaci razumljivo iznijeti znanstvene činjenice i jasno dati do znanja kad se radi o njihovom mišljenju? Pomažu li u tome suvremene komunikacijske tehnologije ili odmažu? Kakav će učinak imati umjetna inteligencija? Bi li nam u svemu tome bilo lakše da nam je medijska pismenost bolja?
 
Izv. prof. dr. sc. Predrag Pale privilegirani je stručnjak jer se pola stoljeća profesionalno razvijao primjenjujući prve mikroprocesore, gradeći Internet i primjenjujući tehnologiju u obrazovanju. Zaljubljenik je u dobrobiti koje elektronička i računalna tehnologija mogu pružiti ljudima. No, radeći velike srednje i male projekte uočio je koliko je bitna međuljudska komunikacija u najširem smislu, pa neprekidno traži načine da ju se poboljša. S jednakom strašću istražuje i podučava tehnologiju, ali i komunikacijske vještine, studente i profesionalce u najrazličitijim područjima. Teži jasnom ukazivanju na bitno, vođenjem publike da nađe svoje odgovore, potičući ih da misle izvan okvira i izađu iz svoje zone komfora. 
 
Četvrtak, 25. travnja 2024. u 14:00 – 14: 45 sati, Konferencijska dvorana zgrade Astra
Prof. dr. sc. Amir Muzur: „Mozak i neuroznanost u svijetu digitalnih tehnologija: zamke i prednosti" 
Tehnološki razvitak karakterizira niz povezanih fenomena–digitalizacija, informatizacija, robotizacija i globalizacija – koji rezultiraju stalnim i bitnim prilagodbama ljudskog mozga i ponašanja. Ove prilagodbe bude interes brojnih disciplina, ali njihovo sustavno proučavanje, zapravo, izostaje. U ovome se predavanju, uz navođenje mnogih područja i primjera prilagodbi, sugerira ustrojavanje noveznanosti–efarmologije (od grč. epharmozein=prilagođavati se) koja bi  na sveobuhvatan način pristupila prikupljanju i obradi podataka iz raznih opservacija i studija te temeljem razlučivanja poželjnih od nepoželjnih adaptacija mogla utjecati na  obrazovanja. 
 
Prof. dr. sc. Amir Muzur diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (1993.), magistrirao srednjovjekovne studije na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) u Budimpešti (1996.) i doktorirao kognitivne neuroznanosti na Međunarodnoj školi za napredne studije (ISAS/SISSA) u Trstu  (2000.). Zaposlen je kao redoviti profesor u trajnom zvanju i pročelnik Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta u Rijeci (četvrti mandat) te predaje kolegije „Uvod u medicinu i povijest medicine", „Uvod u znanstveni rad", „Znanost i društvo" i dr. Pri Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci obnašao je dužnost prodekana za poslovne odnose, znanost i međunarodnu suradnju (2014.-2022.), a pri Medicinskom fakultetu u Rijeci prodekana za međunarodne odnose i kvalitetu (2014.-2015.).  
 
Petak, 3. svibnja 2024. u 10:00 – 11:00 sati, Poliklinika Insula
Tea Staničić, mag. paed. i Lucia Turković, mag. paed. soc.: Radionica za osobe 55+ koje koriste informacijsko-komunikacijske tehnologije „Prevare, lažni i obmanjujući sadržaji na Internetu" 
Ova je radionica pomoć i svojevrstan putokaz za snalaženje u ovom vremenu obilja informacija i tehnologije koja se neprestano razvija i mijenja, a s čime je sve teže držati korak. Brojne su prednosti koje je internet donio u odašiljanju i primanju informacija, no to je rezultiralo i mnogim negativnim i neželjenim pojavama. Danas svatko od nas može, daleko lakše i brže nego prije, postati žrtvom lažnih ili namjerno manipuliranih informacija. Cilj radionice je osvijestiti kritički stav prema sadržaju i oglasima na internetu.    

 
RADIONICE ZA OSOBE NA LIJEČENJU I REHABILITACIJI U ŽSB INSULA

Prijave na radionice: osobno na Odsjeku integrativne rehabilitacije (kat zgrade Judita)  
 
Utorak, 30. travnja 2024. u 9:00 – 10:00 sati „Moje potrebe i društvene mreže"
Kada koristimo društvene mreže, često to radimo automatski, bez puno razmišljanja o tome zašto nam to iskustvo treba te što nam ono u određenom trenutku pruža. Prepoznavanje najčešćih motiva i potreba koje zadovoljavamo uz pomoć društvenih mreža može nam pomoći u tome da ih koristimo na zdrav(iji) način, odnosno da društvene mreže koristimo tako da uživamo u svim prednostima koje nam one pružaju, ali da se pritom brinemo o svojoj dobrobiti i dobrobiti drugih. 
 
Utorak, 30. travnja 2024. u 10:30 – 11:30 sati „Dezinformacije - kako ih prepoznati i na njih odgovoriti?"
Dezinformacije zagađuju informacijski prostor, narušavaju javnu komunikaciju i demokratske procese u društvu, a mogu biti prijetnja i zdravlju i ljudskom životu. Cilj radionice je odgovoriti na pitanja: što su to dezinformacije? Kako ih prepoznati? Zašto ljudi dijele dezinformacije? kako prepoznati i kritički sagledati online informacije?  


  



Psychiatric hospital Rab verwendet Cookies, um eine bessere Benutzererfahrung bieten. Zur weiteren Nutzung der Website, klicken Sie auf "Ich stimme zu", stimme mit der Verwendung von Cookies. Nutzungsbedingungen | Postavke kolačića Ich stimme zu