NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

67. godina ŽSB Insula - nastavak ulaganja i novi iskoraci s nadstandardnim uslugama

1.9.2022

Uz postojeću paletu visoko diferenciranih specijalističkih usluga, koje Županijska specijalna bolnica Insula dugi niz godina pruža kroz rad svojih multidisciplinarnih timova, ove godine je u planu proširenje uvođenjem još jedne nove usluge - fizikalne terapije i neurokognitivne rehabilitacije u kući. Time je iskazana spremnost da se adekvatno odgovori na identificirane javne potrebe i pruži podrška ozdravljenju teže pokretnih, starijih, ali i socijalno isključenih stanovnika otoka.
 
U sveobuhvatnom Akcijskom planu za mentalno zdravlje 2013.-2020. SZO-a (WHO Comprehensive Mental Health Action Plan 2013.-2020.g.), koji je produljen do 2030. godine, istaknuta je potreba za reorijentacijom sustava od dugotrajnog liječenja u bolnicama prema mreži međusobno povezanih usluga u zajednici. Također, sukladno strateškom planu Ministarstva zdravstva za razdoblje 2020.-2022., pozornost se posvećuje mentalnom zdravlju uvođenjem mobilnih zdravstvenih timova. Ovaj projekt je prepoznat kao javna potreba na međunarodnoj i nacionalnoj razini, te je nadograđen fizikalnom rehabilitacijom s obzirom na rezultate mapiranja lokalnih potreba, trend starenja stanovništva i nužnost kreiranja usluge koja će cjelovito odgovoriti na postojeće potrebe lokalnog stanovništva. 

 

Uz već postojeće usluge Bolnice (senzorna integracija, logopedija, kineziterapija i sl.), koje  svakako predstavljaju dodanu vrijednost postojećim  bolničkim i specijalističkim uslugama, neurokognitivna rehabilitacija  i fizikalna terapija značajan su iskorak u liječenju onih bolesnika čije zdravstveno stanje jeste takvo da, zbog smanjene mobilnosti, još ne mogu koristiti usluge specijalističko-konzilijarne rehabilitacije i/ili su na listi čekanja za specijalističke ortopedske bolnice. S druge strane, kod  osoba  kod kojih je bolest dovela do značajno otežane pokretljivosti i neuroloških oštećenja, dolazak ovakvog tima može značajno utjecati na povećanje kvalitete života bolesnika i i njihovih obitelji.
 
Zamjetan je rast oštećenja neurološkog i lokomotornog sustava  i u okviru tzv. dugotrajnog post-COVID sindroma, osobito kod populacije srednje i starije životne dobi. Fizikalna terapija i neurokognitivna rehabilitacija mogu spriječiti progresiju simptoma i socijalne isključenosti. Važno je napomenuti da tjelesne bolesti s produženim deficitima vrlo često mogu uzrokovati velike duševne patnje, a često ih prati tjeskoba, anksioznost, depresija, gubitak motivacije, odnosno burnout sindrom i iscrpljenost članova obitelji.
 
U interdisciplinarnom i multiprofesionalnom timu, osim fizioterapeuta i medicinskih sestara odnosno tehničara, bit će uključeni i drugi zdravstveni djelatnici i suradnici, ovisno o potrebama korisnika ( logoped, radni terapeut, psiholog,socijani pedagog, psihijatar).

 

Ovaj projekt planira se započeti resursima i sredstvima Županijske specijalne bolnice Insula, najveće ustanove sekundarne zdravstvene zaštite u vlasništvu Primorsko-goranske županije, a kao takav je predstavljen i apliciran kao javna potreba otoka i Grada Raba, te je prihvaćen i sufinanciran s iznosom od 100.000 kn za razdoblje 2022. i 2023. godine.
 
Uz sufinanciranje stanovanja medicinskog kadra Bolnice, Primorsko-goranska županija, kao osnivač i vlasnik Bolnice, nastavila je s ulaganjima u ovu zdravstvenu ustanovu, koja na otoku Rabu kontinuirano djeluje već 67 godina. Do kraja tekuće godine u planu je opremanje ambulanti i bolničkih soba novouređenih paviljona te čajne kuhinje za stacionarne bolesnike, za što je dodijeljeno 1.500.000 kn.

 

Povodom 67. godišnjice rada i postojanja Županijske specijalne bolnice Insula, zahvaljujemo našem vlasniku i osnivaču Primorsko-goranskoj županiji na podršci u razvoju i rastu naše ustanove, Gradu Rabu i svim našim poslovnim partnerima na partnerstvu, korisnicima naših usluga na povjerenju.
 
Posebnu zahvalnost  dugujemo predanosti naših zaposlenika svih profila, njihovoj humanosti i brizi za čovjeka, jer čovjek je čovjeku najbolji lijek.


  



Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam