NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

-STANI UZ MENE-

6.6.2014

 
 
Povodom 6. lipnja – Dana prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj, studenti Sveučilišta u Rijeci organizirat će po prvi puta u takvom obliku kampanju antiSTIGMA tjedan pod nazivom „Stani uz mene“, a koja je usmjerena na borbu protiv stigme duševnih bolesti.

Naime, društvena stigma koja prati osobe oboljele od duševnih bolesti djeluje vrlo negativno na ishode, kako dijagnostike, tako i liječenja duševnih bolesti. Njeni efekti poput "etiketiranja", izolacije bolesnika, loše samopercepcije... dovode do pogubne diskriminacije i nemogućnosti ostvarenja temeljnih ljudskih prava.

Ovim, javnozdravstvenim projektom, koji će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske,prof Ive Josipovića  od 6. do 14. lipnja 2014., brojnim se aktivnostima nastoji ukazati na problem stigme u društvu, informirati i educirati građane o mentalnim bolestima te na taj način dati doprinos redukciji ovog fenomena. Svi zainteresirani građani pčozvani su da se pridruže ovoj kampanji te svojom podrškom daju svoj obol destigmatizaciji osoba koje boluju od duševnih bolesti, kao i poboljšanju njihova standarda liječenja i kvalitete života.

Psihijatrijska bolnica Rab uključila se u kampanju te se u nedjelju, 8. lipnja organizira posjet Psihijatrijskoj bolnici Rab s posebnim programom posebno namijenjenim za liječnike PZZ s područja Primorsko-goranske županije i studente završnih godina medicine. U sklopu programa stručna predavanja održat će ravnateljica Bolnice, doc. dr. sc. Vesna Šendula Jengić te gost predavač prof. dr. sc. Saša Ostojić, s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

 

Prof. dr. sc. Saša Ostojić, dr. med. je izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te znanstveni savjetnik koji se tijekom stručnog i znanstvenog usavršavanja školovao u više domaćih i inozemnih ustanova. Jedan je od najpoznatijih promotora znanosti u Hrvatskoj. 

Po mnogočemu jedinstven, za znanstvenika neuobičajeni umjetnički pristup znanosti, primjer je kako uspješno povezati znanost, obrazovno-odgojni proces i emocionalnu inteligenciju na vrlo osobit istraživački način. Propitivanje novih puteva u prijenosu informacija, nesvakidašnja stvaralačka energije čine ovog liječnika i znanstvenika prepoznatljivim na domaćoj i inozemnoj znanstvenoj sceni, a njegova predavanja iz godine u godinu imaju sve veći broj vjernih slušatelja. Spoznaje propituje koristeći osobna znanja znanstvenika ali i intuitivno. Nastavnik je studentima MEFRI, a predavao je i na sveučilištu u Rijeci, Zagrebu, Pekingu, gostovao je u nizu znanstvenih i znanstveno popularnih emisija i javnih tribina 

Zbog svog rada na popularizaciji i promidžbi znanosti u 2011. godini, dobio je Državnu nagradu za znanost u kategoriji biomedicinskih znanosti, kao i godišnju Nagradu Grada Rijeke za izniman doprinos spoznaji, promociji, popularizaciji i unapređenju biomedicinskih znanosti. 

Prof. Ostojić strašću, prepoznatljivom predanošću i vrhunskom profesionalnom preciznošću duboko prodire u znanstvene teme kojima se bavi. Istovremeno, on ne gubi iz vida široke implikacije tih spoznaja na svakodnevni rad i život čovjeka te posljedice za društvo i svijet u cjelini. Teme s predznakom poveznica emocija, motivacije i učenja, kao i pogleda na današnji Svijet važna su preokupacija njegovih promišljanja. Sa neuobičajenim umjetničkim pristupom njegovi javni nastupi postaju dodatno dojmljiviji, izraženiji i specifičniji.

Kruti stavovi društva, dvostruke poruke, socijalna ekskluzija i diskriminacija vjerna su pratilja oboljelih od duševnih smetnji. Zato u ovoj kampanji Antistigme s motom STANI UZ MENE koju su pokrenuli studenti MEFRI s radošću pozdravljamo prof. dr. Sašu Ostojića koji će u nedjelju 8.06.2014 u 10 sati za sve sudionike skupa u Psihijatrijskoj bolnici Rab održati predavanje pod intrigantnim naslovom „AMOR I PSIHA“. 


Sve dodatne informacije o Kampanji i aktivnostima, pratite putem web stranice www.facebook.com/stani.uz.mene, a sva Vaša dodatna pitanja/sugestijeuputite na: staniuzmene@gmail.com.


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam