NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

BRANITELJSKI VRT U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI RAB

25.4.2016

Danas je u Psihijatrijskoj bolnici Rab započela akcija tematskog uređenja dijela okoliša  pod  radnim naslovom „Rub mora".
Ideja za ovaj projekt dio je zajedničke suradnje bolničkog tima, brojnih predstavnika i članova udruga branitelja otoka Raba proisteklih iz Domovinskog rata.
  
Osim djelatnika Psihijatrijske bolnice Rab i branitelja  u akciji se sudjelovao  i student Krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu , Mate Rupić. Cilj ovog projekta  je, pored  stvaranja  još jednog  ugodnog tematskog eksterijera za oboljele simbolički urediti prostor  koji je  znak sjećanja i uspomena na naše branitelje Domovinskog rata  s primorskih i otočnih  područja te je već sada kao konačni naziv predloženo ime „Braniteljski vrt" što je obradovalo sve učesnike akcije.

Projekt predviđa uređenje  kamenjara koje simbolički, u svojim vizurama imitira mediteransku vegetaciju i  našu obalu. Pismo podrške projektu uputio je i Admiral Davor Domazet Lošo , a potporu je dao i župan Primorsko goranske županije, Zlatko Komadina .

Danas su se u ranim jutarnjim satima okupili  članovi Udruge Hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Raba s predsjednikom Joškom Deželjinom koji je ujedno i glavni koordinator ove akcije, Hrvatski časnički zborGradski odbor Rab  s predsjednikom Željkom Peranom, Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata s predsjednikom Zoranom Dumenčićem, , kao i članova Udruge dragovoljaca Domovinskog rata te Udruge veterana Domovinskog rata i Udruge Domovina 1990. – 1995. 

Branitelji ponovo ističu činjenicu da je tijekom ratnih i poratnih godina psihološku pomoć  u bolnici zatražio i dobio veliki broj branitelja i članova obitelji branitelja s područja otoka Raba, kao i područja Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske županije ali i cijele Hrvatske koji su bili pogođeni višestrukim psiho-traumatskim iskustvima, ali i da su  liječnici i zaposlenici bolnice također sudjelovali u Domovinskom ratu. 

Hrvatski branitelji ističu da su vodili oslobodilački rat i da su pri tome nerijetko istovremeno bili i vojnici, i ratnici, i prognanici, i članovi obitelji,  očevi, braća, prijatelji, djeca poginulih i stradalih

Svaka od ovih uloga nosila je zasebna, emocionalno teška, iskustva, a višestrukost uloga nerijetko je stvarala i teške zdravstvene i druge probleme s kojima su se nosili.
Branitelji također  ističu potrebu za zajedništvom i upućuju na primjer dobre suradnje s Psihijatrijskom bolnicom Rab te naglašavaju da je bolnica uvijek bila otvorena kako za liječenje i pomoć tako i za razumijevanje njihove šire psihosocijalne problematike, iako nije prepoznata kao braniteljska bolnica, o čemu je unazad nekoliko godina bilo govora. 

Mate Rupić dao je doprinos projektu hvalevrijednim  sugestijama i razradom projekta, te je godinama sudjelovao u projektima kreiranja i izgradnje terapijskih vrtova koje je PB Rab realizirala sa prof. Danielom Winterbottomom i studentima Sveučilišta  Krajobrazne arhitekture iz Seatlle-a, SAD. 

U razgovoru s braniteljima spomenuta je i dugačka 60 godišnja povijest ove ustanove, ljudi i susreti koji su satkali njezino postojanje i  rad. Oživjela su sjećanja na kamporsko polje i  prvi krajobrazni projekt osmišljen  zajedno sa bardom hrvatske klapske pjesme  pok. Maestrom Ljubom Stipišićem Delmatom.
 
Još 2006 g. je  izdan prvi CD pjesama pod naslovom „Duša lavande"   koje su  napisali sami bolesnici a upjevale ga  poznate dalmatinske klape. Projekt je  donirao sam Maestro Stipišić.
 
Priču o duši lavande ispričala je  ravnateljica, doc. dr. sc. Vesna Šendula-Jengić :

DUŠA LAVANDE

„Psihijatrijska bolnica Rab nastala je na prostoru upravnih zgrada i centra za rehabilitaciju logora projektiranog davne 1939. godine. Izvrsni mikroklimatski uvjeti trebali su uz druge sadržaje poslužiti kao centar za ljetovalište i oporavak talijanskih vojnika po povratku s ratišta. Brojni internirci, Slovenci, Židovi i Hrvati sudjelovali su u izgradnji kompleksa koji je, iako u cijelosti nije dovršen, jedinstven primjer arhitektonskog rješenja  u ovom dijelu Europe.

Desetak godina nakon rata na ovom području otvorena je bolnica za duševne bolesti koja radi i danas.
U bolnici su se oporavljali veterani drugog svjetskog rata, bolesnici s najrazličitijim vrstama duševnih poremećaja, ovisnici, ali i izbjeglice, borci i stradalnici Domovinskog rata,.
Plemenitost, rad i stručnost djelatnika desetljećima su, sve do danas, u službi bolesnika.
Naša nastojanja su usmjerena ka ublažavanju psihičkih tegoba, vraćanju dostojanstva i ozdravljenju svih onih koji su našu pomoć zatražili. Mnogi bolesnici su se vratili svojim obiteljima, poslu, punini života. Neki su zauvijek zaspali pod bremenom svoje bolesti i patnje.

Klanjamo se svim žrtvama preminulim na ovom prostoru koji su zidali ove divne kamene građevine, onima koji su u njih utkali svoje živote i svoje patnje i poklonili ih generacijama liječenih do danas.
Naša Duša lavande izrasla je na dobroti i plemenitosti čovjeka i neka mu zauvijek služi na čast i dobrobit."


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam