NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Čestitka fra Ivice na 65 godina rada bolnice

1.9.2020

Svim djelatnicima i pacijentima Psihijatrijske bolnice Rab, čestitam 65. obljetnicu njezina postojanja i uspješnog djelovanja na dobro pojedinca i cijeloga društva!
Ovo naše novije vrijeme obilježava osjećaj neizvjesnosti, rastuće tjeskobe, sve većeg povlačenja u sebe i u svoj svijet, u svijet tišine. Tišina je prostor za stvaranje distance od svega onoga naviknutoga u svakodnevnici. Tišina je za nas kršćane prostor povlačenja u sebe tražeći one putove do srca Evanđelja kojega želimo iz dana u dan iznova pronalaziti. No, tišina je i znak da riječi koje izgovaramo, a koje prelamaju tu tišinu, trebaju u životu svakoga od nas biti odvagnute, jer svaka riječ ima svoju težinu.
Ovo vrijeme darovano nam je za promišljanje o našoj ranjivosti. Nedavno je objavljeno istraživanje znanstvenika (Global Footprint Network) prema kojem je 22. kolovoza čovječanstvo potrošilo zalihe prirode za ovu godinu, te ostatak dana u 2020. živimo „na kredit”, na račun dobrote prirode i svijeta u kojem se nalazimo. Ovo nam govori kako načinom života stvaramo nesklad između zemlje i nas, ranjavamo zemlju čiji smo kapacitet za ovu godinu već iskoristili. I ta, ali i druge ranjivosti – pojedinca, čovječanstva, prirode, Crkve – dobar su razlog da promislimo o našem odnosu sa Stvoriteljem.
Stvarnost koronavirusa nepobitni je znak naše ograničenosti i ranjivosti. Ali u toj ranjivosti, ili zbog takve ranjivosti, do izražaja dolazi hrabrost. Naime, samo hrabar čovjek vidi, razumije i priznat će da je ranjiv. Pogledajmo na središnji znak naše vjere – križ – koji predstavlja portret duboke ranjivosti nas ljudi i Isusa koji je bio ranjen na smrt. No, Isus je i uskrsnuo, a Uskrsli na sebi nosi tragove rana, ali više nije ranjiv. Tom slikom ranjenog ali i uskrslog Krista želim ohrabriti sve osoblje bolnice, diveći se vašoj hrabrosti, hrabrosti koja traži jasnoću ranjivosti, koja se želi suočiti s osobnom, ali i s ranjivošću čovječanstva. A kad Crkva, premda ranjiva, računa na vašu hrabrost, na vaše svakodnevno plemenito djelovanje koje je temelj uvijek novom žaru naviještanja i svjedočanstva živoga Isusa Krista, tada i svi mi možemo mirno kročiti u novu normalnost koja je pred nama. Ne bojmo se vlastite ranjivosti i slabosti, imajmo hrabrosti suočavati se s time, jer to nam daje snagu, temelj je našeg osobnog i svakog drugog obraćenja, temelj za našu još veću hrabrost.”
 


fra Ivica Strčić
župa sv. Eufemija, Kampor  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam