NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Djelatnici zavoda Hrastovec u posjetu bolnici

30.9.2009

Iz Slovenskih Gorica u posjet našoj bolnici stigli su djelatnici Zavoda Hrastovec. U Upravnoj zgradi bolnice Zavod nam je predstavio direktor mag. Josip Lukač. Hrastovec je socijalno zdravstvena ustanova u kojoj je smješteno oko 700 osoba s teškoćama u duševnom razvoju i duševno bolesnih osoba, uglavnom starije dobi. Zaposleno je oko 400 djelatnika različitih struka, organiziranih u stručne službe. Osim zdravstvenog tretmana, u zavodu postoji jaka psiho-socijalna služba, a osnovni model rada je timski i projektni. Posebnost ovog Zavoda je u tome što nastoje  uključiti što više svojih štićenika u lokalnu zajednicu, pa imaju 25 vanjskih jedinica u kojima živi 240 korisnika. Uspješnim suživotom s lokalnim stanovništvom dokazuje se da i ljudi s duševnim smetnjama, pod određenim uvjetima, mogu živjeti u normalnom okruženju, istako je direktor Lukač.
Gosti iz Slovenije upoznati su s poviješću i ustrojem naše bolnice, nakon čega su posjetili bolničke odjele, te odsjek radno-okupacione  terapije.
Vrlo zanimljiv i koristan bio je razgovor djelatnika istih struka dviju ustanova: medicinskog osoblja, psihologa, socijalnih radnika, radnih terapeuta i drugih, koji su razmijenili  iskustava u radu s osobama s duševnim smetnjama.
Rana dijagnostika, liječenje i rehabilitacija nužan su preduvjet ozdravljenja, a za osobe s težim oštećenjima kvalitetno ustrojene socijalne ustanove mogu biti odgovarajuća zamjena obitelji, zaključili su sugovornici.


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam