NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Dnevna bolnica

1.3.2016

v.d.voditelj: Bernarda Ravnić, dr. med. spec. psih.
Glavna sestra/tehničar: Matija Lukač, mag. med. techn.  
 
 
 
Program dnevne bolnice pruža dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju osobama oba spola, mlađe i starije životne dobi, raznih dijagnostičkih skupina mentalnih poremećaja, uz zadržavanje bolesnika u obiteljskoj i socijalnoj sredini. 
 
Dnevna bolnica nudi alternativu 24-satnoj hospitalizaciji. Strukturirani program dnevne bolnice pruža dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju osobama oba spola, mlađe i starije životne dobi, raznih dijagnostičkih skupina mentalnih poremećaja, uz zadržavanje bolesnika u obiteljskoj i socijalnoj sredini. 
Izuzeti su bolesnici čiji postupci mogu neposredno dovesti do suicida, homicida, ozbiljnog acting-outa, bolesnici koji koriste psihoaktivne supstance te bolesnici s težom tjelesnom bolešću koja onemogućuje sudjelovanje u programu.


Tretman predstavlja istovremeno integrativni, ali i individualno orijentirani pristup prema procjeni kognitivnih, voljnih i bihevioralnih osobitosti pojedinca te obuhvaća boravak oboljelog u tretmanu od 8 do 16 sati, a vikendom i blagdanom bolesnik ostaje kod kuće. 


Bitno je da kod bolesnika postoji motiviranost za liječenje, a obitelj treba biti suportivna i spremna na suradnju. Ukoliko se radi o samcu, tada se posebno inzistira na treningu socijalnih vještina, komunikaciji uz uključenje u različite sustave socijalne potpore po otpustu.


Dnevna bolnica značajna je za bolesnika i njegovu obitelj. Boravkom u dnevnoj bolnici pospješuje se socijalizacija što znači stjecanje vještina, znanja, motiva i stavova potrebnih za izvršenje sadašnjih i budućih uloga u društvu. 


Bolesnik se uči ponašanju koje je prihvatljivo za društvo kojem pripada. Više pažnje se poklanja adaptaciji bolesnika na okolinu, te mijenjanju stavova koji dovode do konflikta s okolinom, čime se utječe na promjenu odnosa sredine prema njemu. Bolesnike se potiče na inicijativu, spontanost i intenzivniju komunikaciju. Oni uče prihvatiti svoju bolest, prepoznati rane znakove bolesti i na vrijeme potražiti pomoć.


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam