NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Dva intenzivna tjedna posvećena osvještavanju važnosti zdravog životnog stila

20.6.2023

Budući da su poremećaji prehrane ozbiljni zdravstveni problemi koji pogađaju sve veći broj ljudi, utječu na mentalno i fizičko zdravlje te socijalno funkcioniranje pojedinca, Županijska specijalna bolnica Insula nudi usluge savjetovanja kliničkog nutricioniste te ulaže znatne napore kako bi doprinijela osvještavanju, prevenciji i liječenju ovih poremećaja koji mogu dovesti do ireverzibilnih oštećenje organizma, pa čak i smrti. Uz to, kontinuirano radi na dodatnoj edukaciji i stručnom usavršavanju liječnika, medicinskih sestara i tehničara te zdravstvenih suradnika. 


Kako bismo kod pacijenta, ali i djelatnika, osvijestili važnost zdrave, uravnotežene i raznolike prehrane te kretanja u svakodnevici, multidisciplinarni tim Bolnice sastavljen od nutricioniste, kuhara, fizioterapeuta i radnih terapeuta osmislio je program „Tjedna zdrave prehrane i rekreacije" koji je najvećim dijelom realiziran u razdoblju od 5. do 9. lipnja.


Uz dodatnu prilagodbu svih bolničkih jelovnika mediteranskom tipu prehrane, program je uključivao niz edukativnih, kulinarskih i sportsko-rekreativnih aktivnosti. Shodno vlastitim afinitetima pacijenti su se mogli uključiti u aktivnosti po svome izboru. Zbog izuzetnog interesa, odnosno velikog broja prijavljenih pacijenata (oko 130), dio sadržaja prenesen je i  u naredni tjedan te je okončan u petak, 16. lipnja, dodjelom diploma i prigodnih nagrada najuspješnijima u aktivnostima natjecateljskog karaktera – u turnirima u boćanju, stolnom tenisu i šahu na otvorenome. Uz navedene aktivnosti, pod vodstvom fizioterapeuta, održane su i vježbe na otvorenome te šetnja poluotokom Frkanjem za vrijeme koje su pacijenti imali priliku uživati u blagodatima borove šume, mirisu mora te pogledu na prekrasnu povijesnu jezgru grada Raba.


Paralelno sportsko-rekreativnom dijelu programa, odvijao se i onaj edukativno-kulinarski u kojem su sudionici kroz posebno osmišljene radionice i kviz učili o zdravim životnim navikama te pod vodstvom kuhara i radnih terapeuta planirali i pripremali zdrave obroke. Najuspješniji u kvizu prigodno su nagrađeni, a potom je priređena i zdrava zakuska na kojoj se velik broj prisutnih proveselio uz voćnu salatu i čaj od lišća masline. 


Izuzetan interes za aktivnosti u sklopu „Tjedna zdrave prehrane i rekreacije", kao i izvrsni komentari pacijenata prikupljeni kroz anonimnu anketu, velik su vjetar u leđa daljnjim aktivnostima usmjerenima edukaciji  o zdravim životnim navikama i zdravom životnom stilu koji je osnova fizičkog i mentalnog zdravlja. 


  



Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam