NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Dvodnevnim Tečajem stručnog usavršavanja obilježen je Svjetski dan Alzheimerove bolesti

23.9.2023

Dvodnevnim Tečajem stručnog usavršavanja s međunarodnim sudjelovanjem pod naslovom „Integrativni pristup liječenju osoba s involutivnim psihičkim smetnjama – od dijagnostike do rehabilitacije" Županijska specijalna bolnica Insula 21. i 22. rujna obilježila je Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Liječnici specijalisti, medicinske sestre i tehničari, fizioterapeuti, nutricionisti, radni terapeuti i socijalni radnici na Tečaju su imali priliku razmijeniti znanja i iskustva s kolegama iz Društva medicinskih sestara, primalja i medicinskih tehničara iz Ljubljane.

Nizom izvrsnih predavanja dodatno se nastojalo osvijestiti gorući problem porasta neurodegenerativnih bolesti i kroničnih nezaraznih bolesti koje su posljedica staranje svjetske populacije, ali se isto tako mogu javiti i kod osoba mlađe životne dobi te znatno narušavaju tjelesno i mentalno zdravlje te psihosocijalno funkcioniranje pojedinca.

Razmjere ovog javnozdravstvenog problema pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima, primjerice, u svijetu više od 55 milijuna ljudi trenutno živi s demencijom, a procjena je da će ta brojka narasti na 75 milijuna do 2030. g., odnosno na 132 milijuna do 2050. g.

Upravo zbog toga, Tečajem stručnog usavršavanja nastojao se obuhvatiti širok spektar tema povezanih uz involutivne psihičke smetnje pa su izlagači govorili o čimbenicima rizika, prevenciji, dijagnostici i liječenju neurodegenerativnih bolesti te komplikacijama povezanima uz iste, važnosti fizikalne terapije i radne terapije, socijalnim aspektima bolesti i skrbi o pacijentima, nutritivnim aspektima liječenja, palijativnoj skrbi, zakonskoj zaštiti pacijenata smanjene sposobnosti prosuđivanja… Pritom su isticali važnost multidisciplinarne i interprofesionalne suradnje te odgovarajućeg personaliziranog pristupa svakome pacijentu koji uvažava njegovu trenutnu kliničku sliku, ali i čitav niz drugih čimbenika koji mogu imati različitu ulogu u liječenju i skrbi za oboljeloga.

Stručnjaci iz susjedne Slovenije imali su vrlo zapažena izlaganja iz kojih se moglo vidjeti visoko etične i profesionalne standarde rada s ciljnom populacijom. Društvo medicinskih sestara i tehničara Republike Slovenije predstavilo se svojim istaknutim članovima te je slijedila vrlo ugodna diskusija o temama prezentiranim na Tečaju, ali i o izazovima u svakodnevnom profesionalnom radu.

Zaključno je istaknuta najnovija objava i poruka Svjetske zdravstvene organizacije koja naglašava mentalno zdravlje kao jedan od zdravstvenih prioriteta u budućnosti.


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam