NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Evocirani potencijali

11.8.2016

UREĐAJ: Nihon Kohden, 2015.
 
Evocirani potencijali predstavljaju bezbolnu funkcionalnu elektrofiziološku metodu registriranja odgovora ispitivanog živčanog sustava na ponavljanu stimulaciju prilagođenim tipiziranim podražajem, putem elektroda postavljenih na tijelo i glavu.
 
VEP (vidni evocirani potencijali) neurofiziološka su tehnika ispitivanja vidnog puta. Ispitivanje se vrši stimulacijom vidnog puta strukturiranim vidnim podražajem-šah pločom prikazanom na TV ekranu. Odgovor registriraju elektrode postavljene na glavi na tipičnim mjestima. Ispituju se oba oka pojedinačno, višestrukim ponavljanim stimulacijama (2-3 puta prosječno). Pretragu vrši neurofiziološki tehničar. Pretraga je bezbolna, traje 30-90 minuta (sat vremena prosječno) i zahtijeva suradnju bolesnika. Poželjno je da je ispitanik naspavan, odmoran. Ne smije imati proširene zjenice, a na pretragu sa sobom treba ponijeti dioptrijske naočale ukoliko ih koristi. Također je potrebno ponijeti i popratnu neurološku medicinsku dokumentaciju, poželjan je nalaz okuliste ukoliko ga pacijent posjeduje. Poželjna je čista, oprana kosa bez primjesa laka i gela. Poželjno je jesti prije pretrage, uzeti lijekove koje bolesnik redovito uzima izuzev sedativa i lijekova koji smanjuju koncentraciju i pažnju, što može utjecati na suradnju bolesnika i rezultate pretrage.
 
BAER (slušni evocirani potencijali) predstavljaju neurofiziološku tehniku ispitivanja slušnog puta, služi u dijagnostici i praćenju bolesti oštećenja perifernog i centralnog dijela slušnog puta. U rutinskoj neurološkoj praksi ispituju se slušni evocirani potencijali kratke latencije (do 10 ms) koji se generiraju u moždanom deblu. Stimuliranje se vrši ponavljanim tonskim klik podražajem putem audioslušalica, a za ispitivanje se prvo određuje prag sluha, pojedinačno na svakom uhu. Odgovor se registrira putem elektroda postavljenih na glavi, na tipičnim mjestima. Ispituje se pojedinačno svako uho, višekratnim ponavljanim stimulacijama (2-3 puta prosječno). Pretragu vrši neurofiziološki tehničar, pretraga je bezbolna, traje prosječno oko 60 minuta, zahtijeva jednostavnu suradnji ispitanika. Poželjno je prije pretrage učiniti pregled zvukovoda i otkloniti eventualno cerumen. Ispitanik sa sobom treba ponijeti popratnu neurološku medicinsku dokumentaciju, priložiti ORL dokumentaciju u koliko je posjeduje. Poželjna je čista, oprana kosa bez primjesa laka i gela. Prije pretrage ispitanik može slobodno jesti i piti i uzeti svu medikamentoznu terapiju.
 
SSEP (somatosenzorni evocirani potencijali) su neurofiziološka tehnika ispitivanja osjeta dodira. Služe najčešće u dijagnostici i praćenju bolesti i oštećenja leđne moždine i mozga. Stimuliranje se vrši ponavljanim električnim stimulusom putem površinske elektrode postavljene iznad mješovitog perifernog živca na tipičnim mjestima na ruci ili nozi (n. medianusa u zapešću na ruci odnosno n. tibialis posterior iza medijalnog maleola na nozi). Odgovor se registrira elektrodama postavljenim na tipičnim mjestima na tijelu i glavi. Stimulacija se provodi u više navrata (prosječno 2-3 puta), pojedinačno na svakoj ruci ili nozi. Pretragu vrši fiziološki asistent. Pretraga je bezbolna, traje 30-90 minuta (60 minuta prosječno za oba n. medianusa, 60-90 minuta za oba n. tibialisa), zahtijeva jednostavnu suradnju bolesnika. Ispitanik za vrijeme pretrage treba biti opušten, dozvoljeno je spavati tijekom pretrage. Dozvoljeno je jesti i piti prije pretrage, uzeti svu redovitu terapiju. Sa sobom bolesnik treba ponijeti popratnu neurološku medicinsku dokumentaciju i adekvatnu uputnicu. Poželjno je da ispitianik ima odjeću koja se lako skida jer se elektrode postavljaju na udove i duž kralješnice, te na glavu. Poželjna je čista, oprana kosa bez primjesa laka ili gela.
 
P300 - Kognitivni evocirani potencijali su neurofiziološka tehnika ispitivanja kognitivnog odgovora na zvučni podražaj putem reakcije ruke pacijenta pritiskom na  gumb koji je umrežen s uređajem. Prikazuje nam vrijeme odgovora na podražaj te da li je pacijent prepoznao zvučno drugačiji ton/klik od uobičajene frekvencije u pozadini snimanja. Tijekom izvođenja pretrage pacijent ima audioslušalice. Pripremu pacijenta i samo snimanje izvodi sa pacijentom neurofiziološki tehničar, a nalaz analizira specijalist neurolog. Rezultati ispitivanja uspoređuju se sa standardiziranim normativima dobivenima na uzorku zdrave populacije. Podaci dobiveni tehnikom evociranih potencijala, uz klinički pregled i ostale neurološke dijagnostičke pretrage, liječniku daju bolji uvid u funkcionalno stanje ispitivanog osjetnog sustava i lokalizaciju patološkog procesa, te tako pridonose postavljanju dijagnoze i služe u praćenju niza neuroloških i drugih bolesti i stanja. Osobe koje koriste naočale, leće ili slušni aparat moraju iste ponijeti sa sobom na pretragu. Potrebno je doći čiste kose. Nalaz pretrage u pisanom obliku ispitanik može podići u Laboratoriju za evocirane potencijale u roku od tjedan dana ili se dostavlja na kućnu adresu.
 
Naručivanje za pretragu se vrši putem Jedinice za centralno naručivanje pacijenata na broj telefona/faxa 051 750 658 ili putem e-maila: spec.prijem@sb-insula.hr 
1. uputnica: VEP – vidni evocirani potencijali
2. uputnica. BAER – slušni evocirani potencijali
3. uputnica: P300 – kognitivni evocirani potencijali
4. uputnica: SSEP n. tibialis
5. uputnica: SSEP n. medianus
 
*  uputnica: SSEP n. medianus
                 : SSEP n. tibialis

(mogu skupa na 1 ili odvojeno na 2 uputnice)
 
UPUTNICE  A3 NEUROLOŠKA DIJAGNOSTIČKA PRETRAGA  


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam