NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Inspirativno predavanje izv. prof. dr. sc. Predraga Palea

17.8.2023

Velik broj djelatnika, zaposlenika, uzvanika i zainteresiranih građana u punoj Konferencijskoj dvorani ŽSB Insula i putem videolinka jučer (16. kolovoza) je s velikim zanimanjem pratio inspirativno predavanje izv. prof. dr. sc. Predraga Palea sa zagrebačkog FER-a. U predavanju pod naslovom „Tehnologija i čovjek – tko je sluga, a tko gospodar?" istaknuti znanstvenik i stručnjak za primjenu informacijskih tehnologija u obrazovanju, korisnička sučelja te sigurnost informacijskih sustava govorio je odnosu čovjeka s raznim dostupnim tehnologijama koje su čovječanstvu donijele neizmjerna dobra, ali ga suočile i s novim izazovima i etičkim dilemama. Pritom se osvrnuo na Internet, društvene mreže, umjetnu inteligenciju, popularan ChatGTP, ali i na kućanske i druge uređaje bez čije primjene više ne možemo zamisliti svakodnevicu. Poseban naglasak predavanja bio je na danas vrlo aktualnim pitanjima, kako u znanosti, tako i u široj javnosti i medijskom prostoru, poput logike, vrijednosti i etike umjetne inteligencije, njenoj zlouporabi i raznim strahovima povezanima uz daljnji razvoj tehnologije. Svojim izlaganjem otvorio je i niz filozofskih tema pa se u jednom trenutku zapitao može li umjetna inteligencija koju već ozbiljno „personaliziramo" imati mentalno zdravlje.
 
U nastavku boravka u Bolnici za dio publike prof. dr. sc. Pale priredio je ugodno i inspirativno iznenađenje – plesnu radionicu koja se izvrsno uklopila u koncept rada ove zdravstvene ustanove koji se bazira na mind-body wellness-u. Na radionici pokaznog karaktera kroz elemente baleta, trbušnog plesa i jazz dance-a pokazao je da se svatko može baviti plesom neovisno o dobi i predispozicijama. Kroz kognitivne teorije i metodičke principe kod polaznika je nastojao osvijestiti svaki pokret te njegove reperkusije na tijelo i duh. Smisao radionice bio je osjetiti radost pokreta i poželjeti za sebe pronaći plesni izraz u kojem će um odmarati, a tijelo se radovati.


  



Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam