NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

LIJEČENJE BOJAMA

22.3.2010

 

Boja je svojstvo svjetlosti, proizlazi iz svjetlosti, vrsta je zračenja, kao što su, primjerice, ultraljubičasto zračenje, mikrovalno zračenje i drugo. Razlika je u tome što je zračenje valne duljine obojenog svjetla nama vidljivo, dok druga zračenja nisu. Iz vlastitog iskustva svi znamo  da boje utječu na nas. Svatko od nas ima neke boje koje su mu najdraže, neke boje nas deprimiraju, neke  uveseljavaju, a neke nas smiruju i daju nam energiju. Boja pobuđuje naše osjećaje, naša sjećanja i reakcije.  Često se naša emocionalna stanja vrlo živopisno opisuju frazama kao što su  „bijel kao duh“, „ zelen od zavisti“, „crven od ljutnje“, „gleda kroz ružičaste naočale“…

Dr. Jacob Liberman, autor knjige „Svjetlost: lijek budućnosti“  smatra da su reakcije na spektar obojene svjetlosti duboko  ukorijenjene u naš nervni sistem, s obzirom da se ljudska rasa razvijala i evoluirala pod sunčevim svjetlom. Stoga je prirodno da boje u nama izazivaju snažne emocije i reakcije, a po mnogo čemu sudeći utječu i na naše tijelo, to jest na cjelokupno zdravstveno stanje. „Nije li moguće da je duga vidljive svjetlosti koja nas je  hranila od početka vremena  tu da nam daje život kao i zdravlje?“, kaže Liberman

Liječenje bojama ili kromoterapija prakticirala se još u starom Egiptu, Grčkoj, Kini, Perziji, Indiji. Arheolozi su u egipatskim hramovima pronašli otvore kroz koje se sunčeva svjetlost prelamala u boje spektra i koristila u liječenju.  Drevni narodi koristili su u liječenju obojano kamenje, minerale, kristale, pigmente. U dalekoj prošlosti kao i danas, bojama se nastojala uspostaviti ravnoteža tijela i duha. 
 U današnje vrijeme, u skladu s nastojanjima povratka prirodnim metodama, kromoterapija doživljava preporod, te se primjenjuje sve više.
  
Dr Jacob Liberman ističe činjenicu da je upotreba boje kao terapeutskog sredstva danas  prihvaćena i u medicini i van nje. Izlaganje plavoj svjetlosti smanjuje bolove kod osoba oboljelih od  reumatskog artritisa. Crveno svjetlo ublažava migrene. Vrlo je zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da je za zatvorske prostorije dobra roza boja. Boravak u roza prostoriji umiruje, relaksira, otklanja agresiju i nasilno ponašanje. Crveno i plavo svjetlo koristi se za poboljšanje kondicije atletičara. Izlaganje crvenom svjetlu povećava snagu. Kratko gledanje u crveno svjetlo izaziva naglu navalu energije kod atletičara, dok plavo svjetlo pomaže atletičarima kojima je potrebna postojanija energija na duže vrijeme, navodi dr. Liberman.

Kromoterapijom se nastoji povratiti narušena ravnoteža organizma primjenom zraka obojene svjetlosti na tijelo. Neka istraživanja pokazuju da pojedini dijelovi mozga ne reagiraju samo na svjetlo, već da različito reagiraju na svjetlost različitih boja, što djeluje na endokrini sistem stimulirajući ili inhibirajući proizvodnju hormona.
 
Liječenje bojama primjenjuje se naročito kod psihosomatskih tegoba.  Četrdesetih godina prošlog stoljeća psihoterapeut prof. dr. Max Lusher je istraživao vezu između sklonosti prema bojama i psihološke strukture. Lusher je izradio color-test za ispitivanje ličnosti koji se primjenjuje i danas. Neki terapeuti provode terapiju obojenom svjetlošću pomoću specijalnih lampi ili žarulja u bojama. Bojama u liječenju često se koriste dermatolozi i psihoterapeuti. Pokazalo se  da boje pomažu kod  uklanjanja psihičkih blokada, posljedice stresa, potiču organizam na izlučivanje štetnih tvari i jačaju imunitet. Boje pomažu u liječenju migrena, glavobolja, poremećaji rada srca, neurodermitisa, pretilosti. U kozmetici pozitivno utječu na nestajanje bora, celulita, akni.

Djelovanje pojedinih boja:

Crvena boja daje energiju, razbuđuje, potiče na djelovanje, daje nam osjećaj topline, uspješno djeluje na posljedice opeklina, bubuljice, protiv bora i umorne i beživotne kože.

Zelena je smirujuća, donosi harmoniju, ublažava posljedice stresa, smiruje nadraženu kožu i potiče cirkulaciju. Odlazak u prirodu gdje dominira zelena boja smiruje nas, puni zdravom energijom, oslobađa od stresa.

Narančasta opušta, pomaže u uklanjanju depresije, podiže raspoloženje i potiče seksualnost. Djeluje na regeneriranje kože, potiče metabolizam.

Žuta podiže raspoloženje, potiče na aktivnost, potiče optimizam, povećava moć koncentracije, povoljno djeluje na rad probavnih organa. Pokazalo se da fina nijansa žute boje u prostoriji stimulira intelekt.

Plava smiruje, ublažava osjećaj boli, smiruje migrene, bolove u vratu i leđima,efikasna je u terapiji nesanice i u regulaciji tjelesne težine.

Ljubičasta djeluje na limfni sustav i pomaže u terapiji protiv celulita. Potiče kreativnost, duhovnost, donosi nadahnuće.

Naravno, svaka boja ima svoje tonove, nijanse, intenzitet, pa  treba voditi računa da se ne izabere nijansa koja će imati iritirajući učinak na nas.Terapiju bojama možemo pružiti i sami sebi obraćajući pažnju na svoje sklonosti. Pokušajte već danas u svom ormaru izabrati odjeću  boje koja ne odražava vaše sadašnje stanje, već kako bi se željeli osjećati. Obratite pažnju na odabir  boja u prostoru u kojem radite i živite. Dobrim izborom boja postići ćete da se u tim prostorima osjećate ugodno.  Pripremite si kavu ili čaj u šalici koja je obojana vašom omiljenom bojom. Igrajte se, eksperimentirajte i promatrajte učinak boja na vaše raspoloženje. 


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam