NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Obilježavanje Dana bolesnika

12.2.2010
Obilježavanje Dana bolesnika

Svečanom obilježavanju Svjetskog dana bolesnika, u Kongresnoj dvorani  Psihijatrijske bolnice Rab, osim osoba na liječenju  i djelatnika bolnice, prisustvovali su predstavnici crkve, osnovne i srednje škole, članovi Udruge ULIKS, umirovljeni djelatnici bolnice, te drugi uzvanici. Našim bolesnicima čestitali su njihov dan i zaželjeli im što skoriji povratak kući provikar Anton Depikolozvane, glavna medicinska sestra bolnice VMS Štefica Deželjin i ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Vesna Šendula-Jengić. Glazbeno-scensku priredbu, uz pomoć radnih terapeuta, osmislile su i izvele osobe koje se nalaze na liječenju u bolnici. Bolesnici  su recitirali i repali pjesme koje su sami napisali, nastupio je bolnički muzički sastav Psiholavanda Bend, a nekoliko bolesnika okušalo se u karaokama koje su inače sastavni dio djelatnosti radno-okupacione terapije.  Za vrijeme održavanja programa članovi Udruge ULIKS,  koja okuplja rapske likovne i književne umjetnike, zajedno s bolesnicima stvarali su likovne radove koji će krasiti prostore naše bolnice.
Na Odsjeku radno-okupacione terapije organiziran je domjenak za osobe na liječenju u bolnici.
U drugom dijelu proslave Dana bolesnika nadahnutim govorom prisutnima se obratio fra Nedjeljko Jerkan, župnik i predstojnik samostana sv. Eufemije u Kamporu.
Poseban gost naše bolnice povodom Dana bolesnika bio je dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alan Šustić koji je istakao kvalitetnu suradnju i velike mogućnosti proširenja suradnje između PB Rab i Medicinskog fakulteta. Dekan Šustić je obišao sve odjele bolnice i upoznao se s načinom rada ustanove. PB Rab djeluje više godina kao nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Dekan je posebno naglasio važnost suradnje u okviru translacijske medicine, iznijevši u  kratkim crtama viziju razvoja Medicinskog fakulteta u okviru Sveučilišta, te velikih potencijalnih resursa. Najveći broj liječnika i ostalog medicinskog osoblja zaposlenih u PB Rab završio je školovanje upravo u Rijeci, što je bio dodatni povod za ugodno druženje.
Dr. sc. Suzana Jonovska održala je predavanje na temu „Između neuroznanosti i dobrobiti psihijatrijskog bolesnika“, unutar kojeg je prikazala i viziju rada PB Rab u narednom razdoblju.
Gostima proslave, putem video zapisa, prikazana su značajnija događanja u našoj ustanovi u prošloj godini.
U Kongresnoj dvorani održana je prezentacija zanimljive knjige mr.sc. Sandija Krstinića: „Neuronutricionizam  – prehrana prema emocijama“. Dr. Krstinić je istakao kako ga je na pisanje knjige inspiriralo polje lavande posađeno u bolničkom krugu, njeni intenzivni mirisi i blagotvoran učinak mirisa na naše bolesnike.  U drugom dijelu prezentacije prikazan je kratki film, a po uzoru na jela prikazana u filmu, restoran Velum je napravio birana jela koja su poslužena na domjenku na kraju proslave Dana bolesnika.
Organizatori  obilježavanja Dana bolesnika su Psihijatrijska bolnica Rab i Udruga za rehabilitaciju i resocijalizaciju osoba s duševnim smetnjama koja djeluje pri Psihijatrijskoj bolnici Rab.


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam