NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Obilježavanje Svjetskog dana bolesnika u Psihijatrijskoj bolnici Rab

11.2.2014

Već 22 godine, svakog 11. veljače obilježava se Svjetski dan bolesnika.   Godine 1992. utemeljio ga je tadašnji papa Ivan Pavao II s nakanom podizanja društvene svijesti o potrebama bolesnika kao i poboljšanja zdravstvene skrbi. Pojam „bolesnik“ u čovjeku uglavnom pobudi osjećaj sažaljenja i empatije, no pojam „psihijatrijski bolesnik“ pobuđuje još jedan važan, drugačiji osjećaj, a to je strah. Strah rađa predrasudu i etiketira stigmom. Etiketa je to koja je ponekad teža i od same bolesti. Upravo zbog stigme, koja nije samo zaostatak davne prošlosti i odnosa prema duševno bolestima, nego baš danas kada se garantira i jako proklamira tzv. borba protiv stigme duševnih bolesti s jedne strane, moderno društvo u trci za materijalnim, zdravim, mladim, lijepim redefinira neke vrijednosti na prilično licemjeran način koji ne daje puno šanse za optimizam, radost i socijalnu inkluziju slabijih članova društva. ŽIvimo u društvu dvostrukih mjerila i rastuće nejednakosti. 
Upravo su na taj problem, stigmatizacije psihijatrijskog bolesnika, a osobito psihijatrijskog pacijenta, željele skrenuti pozornost osobe na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici Rab. Zanimljivu, maštovitu, toplu, kreativnu i tematski društveno važnu priču ispričali su nam pacijenti Psihijatrijske bolnice Rab, osobe koje su zbog bolesti morale svoj svakodnevni život staviti na čekanje da bi ga mogle kvalitetno nastaviti, i kojima je u tome, kao uostalom i svakome od nas, silno važna podrška društvene okoline, oslobođena osuđivanja, neutemeljenog procjenjivanja i stigme.
Svaki sa svojim teškim slovom na leđima (zajedno slova čine riječ STIGMATIZACIJA), od prvotnih, negativnih pojmova koje to slovo nosi kao što su stid, tuga, izolacija, gnjev, jad, zavist, uz pomoć dobronamjernih osoba, njihovo slovo zadobiva nov pojam, lagan, pozitivan i okrenut svjetlijoj budućnosti – snalažljivost, trijumf, cijenjenost, iskrenost, junaštvo…
Iskrena i prepuna dobrih emocija, razumijevanja, tolerancije, ljubavi, zajedništva i prijateljstva, predstava je publiku digla na noge, izmamila široke osmijehe i ispunila srca nadom u bolje sutra. Bravo cure i dečki, bili ste odlični. Hvala vam na predstavi u kojoj smo se, vrlo vjerojatno svi, mogli prepoznati i optimizmu koji ste u zraku ostavili!
U program se, već tradicionalno, uključila i rapska udruga ULIKS, točnije njihova slikarska sekcija, koji su zajedno s osobama na liječenju, na Odsjeku integrativne rehabilitacije, doprinijeli obilježavanju Dana bolesnika svojim likovnim radovima koje već 11 godina daruju bolnici da bi svojom bojom, ljepotom i toplinom oplemenjivali prostore u kojima bolesnici i djelatnici bolnice borave.  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam