NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Odjel za bolesti ovisnosti

Odjel za bolesti ovisnosti

31.1.2017

Voditeljica odjela: doc. dr. sc. Suzana Jonovska, dr. med., spec. psihijatar
Glavna sestra odjela: Zorica Vujić, mag. med. techn.


Odjel za ovisnost, anksiozne poremećaje i granična stanja osnovan je 1968. kada su se tri sobe na otvorenom odjelu dodijelile ovisnicima o alkoholu, premda je sam rad započeo još 1967. s grupom od 23 bolesnika. 
Nakon jedne godine osnovao se Odjel za liječenje alkoholizma s kapacitetom od 70 kreveta. Voditelj odjela bio je dr. Zvonko Bahun, spec psihijatar, a velik doprinos u osnivanju i samom radu odjela dala je i prof. Vera Bahun-Franz, klinički psiholog. 
Terapijski tim je obuhvaćao psihijatra, psihologa, socijalnog radnika i medicinske sestre. Dio tima bio je educiran na Institutu za alkoholizam u Zagrebu po metodama profesora Hudolina. 1977. kapacitet odjela se povećao na 145 kreveta da bi se 1978. g. taj broj smanjio na 97. 
Pad kapaciteta bio je vezan uz pojačanu i organiziraniju mrežu vanbolničkog tretmana odnosno specijalističkih ambulanti te osnivanje Klubova liječenih alkoholičara da bi se 1989. godine smanjio na 40 kreveta. 
Početkom i tijekom Domovinskog rata polako se počela mijenjati i struktura bolesnika s obzirom na dijagnozu te su se osim ovisnika o alkoholu počeli zaprimati i bolesnici s posttraumatskim stresnim, odnosno anksioznim poremećajima. 
Porastom zloupotrebe opojnih sredstava javila se i potreba za širenjem djelatnosti Odjela. Tako se 2006. godine povećao kapacitet na 70 bolesnika od kojih gotovo 30% čine ovisnici o drogama. Većinom se radi o muškim bolesnicima, a kada govorimo o dijagnozama pretežno se radi o politoksimaniji.
 
Danas je odjel opremljen je za primanje, dijagnosticiranje i liječenje bolesnika sa sljedećim dijagnozama: ovisnost o alkoholu, alkoholne psihoze i druge psihičke komplikacije alkoholizma, politoksikomanije, poremećaji osobnosti, PTSP raznih etiologija kao i poremećaji prilagodbe, somatoformni poremećaji i granična stanja. 
Navedeni psihopatološki entiteti tretiraju se kao međuzavisna stanja. U svijetu je ovaj model rada poznat kao Dual Diagnosis Treatment.
Odjel raspolaže sa 70 kreveta, a većina soba ima vlastiti sanitarni čvor. 
Za bolesnike skrbe pet liječnika, viša medicinska sestra, šest medicinskih sestara te četiri tehničara. Prijemi se najčešće vrše direktno na odjelu, a u iznimnim situacijama kada se radi o psihičkoj krizi ili pak postupku detoksikacije u okviru kojeg bolesnik predstavlja direktnu opasnost po sebe i okolinu, predviđa se prethodno zadržavanje na akutnom odjelu u trajanju od jedan do dva dana.
Po zaprimanju bolesnici prolaze programe liječenja koji uključuju: psiho-farmako-terapijsku obradu; psiho-socio-dinamske programe organizirane u malim grupama (8-15 bolesnika); individualni rad s bolesnicima; socijalno-psihijatrijsku potporu koja uključuje komunikaciju s obitelji, radnim organizacijama i nadležnim centrima za socijalnu skrb. 
Tijekom liječenja na raspolaganju je konzilijarna usluga interniste, stomatologa i drugih specijalnosti. Po završenom tretmanu otpušteni bolesnici mogu nastaviti liječenje u zajednici.
  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam