NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Predstavljanje monografije Psihijatrijske bolnice Rab na Medicinskom fakultetu sveučilišta u Rijeci

12.12.2012

U ponedjeljak, 10. prosinca 2012. u sklopu programa Dana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji se održavaju od 3. - 12. prosinca, u vijećnici Medicinskog fakulteta, u 12. sati, predstavila se prva monografija Psihijatrijske bolnice Rab, inače nastavne baze ovog Medicinskog fakulteta.

Događaju su prisustvovali su brojni gosti, liječnici, nastavnici, pročelnici katedri, studenti i posjetitelji. Predstavljanje je uvodnim i prigodnim riječima najavio prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, prodekan za poslovne odnose i pročelnik Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju, a uvodnom riječju započeo prof. dr. sc. Amir Muzur, pročelnik Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini, koji je i osobno doprinjeo izradi monografije napisavši za nju pogovor.

Nakon kratkog filma o povijesti i razvoju bolnice, koncept i sadržaj monografije predstavila je ravnateljica Psihijatrijske bolnice Rab, doc. dr. sc. Vesna Šendula Jengić. Ovo je prva monografija bolnice koja je ove godine proslavila svoj 57. rođendan. Osim povijesnog razvoja i današnjeg ustroja bolnice u monografiji doznajemo i o zanimljivim činjenicama vezanima za arhitekturu bolničkog kompleksa koji osim arhitektonske ima i značajnu memorijalnu vrijednost, ali i o često zanemarenoj hortikulturnoj vrijednosti i dendroflori bolničkog parka.

Posebnu notu monografiji dodaje i prilog nedavno preminulog maestra Ljube Stipišića Delmate koji je surađivao s djelatnicima ustanove i  bolesnicima te uredio poglavlje o kulturi i umjetničkom izričaju.

 Zvučni zapisi priloženi su također na CD-u na kraju monografije. Dinamiku sadržaju dodaju i povijesne crtice o zdravstvu na Rabu i kratki prikaz razvoja psihijatrije na ovome području.

Uz kratko predstavljanje i opis rada  pojedinih odjela i službi ove zdravstvene ustanove, izdvojeni su  popisi stručnih i znanstvenih radova , kao i popis svih djelatnika od osnutka ustanove 1955.godine do danas.

Psihijatrijska bolnica Rab je za sve posjetitelje pripremila prigodne darove i proizvode od lavande i drugog aromatičnog bilja koji se izrađuju u sklopu Odsjeka  integrativne rehabilitacije, tako da je završetak promocije, uz slatko-slani domjenak, unio i dašak toplog, mirisnog vjetra u riječki hladan zimski dan.

Fotografije sa promocije>>>>


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam