NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Program liječenja ovisnosti o kockanju

11.8.2016

Kockanje je fenomen koji se susreće u različitim oblicima u gotovo svim kulturama.
Patološko kockanje je uvedeno u međunarodnoj klasifikaciji bolesti još 1980. god., a u novije vrijeme govori se o ovisnosti o kockanju kao vrsti nesupstancijske ovisnosti.

 
Uzročnost ovisnosti o kockanju je kombinacija biologijskih (genetske predispozicije), psiholoških i socijalnih elemenata. U podlozi ovisničkog ponašanja su porivi za uzbuđenjem i smanjenjem napetosti.

Pokrenuti su nekom emocijom ili događajem, npr. tjeskobom, osamljenošću, depresijom, nezadovoljstvom, kod anksioznih, pasivno agresivnih ličnosti s osjećajem inferiornosti, krivnje, niskog samopoštovanja, koji ne prihvaćaju odgovornost za vlastito ponašanje.

Činjenica je da u aktualnom vremenu ovisnost o kocki nije dovoljno prepoznata, stoga je bitno raditi na detekciji problema i većem angažmanu stručnih službi.  
 
 
Kome je namijenjen:
Pacijentima koji su ovisni o kocki, sa ili bez ostalih psihičkih bolesti (komorbiditeta) koji se prijave za sudjelovanje u programu dobrovoljno, dogovorno i/ili u dogovoru s obiteljskim liječnikom ili nadležnim psihijatrom.

U program se također mogu uključiti i pacijenti koji se trenutno nalaze na liječenju u Županijskoj specijalnoj bolnici Insula zbog druge psihičke bolesti ili druge ovisnosti koji se žele uključiti u program.

Pacijenti koji se već nalaze na liječenju u Županijskoj specijalnoj bolnici Insula a ne uviđaju da imaju problem ovisnosti o kocki, koji je detektiran od strane stručnog tima, motiviraju se na sudjelovanje u grupni dinamski terapijski rad 2x tjedno.  


Cilj programa:
Detekcija i motivacija ovisnika o kocki te njihova integracija u obitelj, na radno mjesto i u društvo nakon promjena u ovisničkim obrascima ponašanja.


Struktura programa:
Motivacijski intervju uz skrining komorbiditeta;
Edukativni dio – 2x tjedno grupno edukacijski dio koji izradu i predstavljanje osobne strategije;
Psihoterapijski dio – grupni i individualni psihoterapijski rad temeljen na KBT pristupu (strukturirani program u 12 koraka) uz dodatak psihodinamskog pristupa;
Socioterapijski dio – radno-okupaciona terapija u sklopu integrativnog programa prema vlastitim interesima i afinitetima; 
Evaluacijski dio – kontinuirana višerazinska evaluacija kako rada grupa i kompletnog provođenja programa tako i stanja pacijenta kroz ispunjavanje više samoprocjenskih upitnika neposredno po ulasku u program te po njegovom završetku.    


Trajanje programa:
Program traje dva mjeseca uz eventualno kraće produženje.    Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam