NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

PROMOCIJA PRVE MONOGRAFIJE PSIHIJATRIJSKE BOLNICE RAB

6.9.2012

PROMOCIJA PRVE MONOGRAFIJE PSIHIJATRIJSKE BOLNICE RAB

Dana 7. rujna 2012. godine u 15.00 sati Psihijatrijska bolnica Rab obilježila je 57 godina postojanja i rada promocijom svoje prve monografije.

U monografiji je na 336 stranica sažet život i rad ove zdravstvene ustanove, specifične po svojoj povijesti, lokaciji i smještaju u kompleks koji je jedinstveni povijesni spomenik.
Dinamika nastanka i razvoja ustanove kroz više od pola stoljeća u različitim povijesnim periodima bila je zanimljiva i raznovrsna, a danas se možemo pohvaliti respektabilnom i priznatom zdravstvenom ustanovom prepoznatom i izvan granica naše države po svojim stručnim i znanstvenim aktivnostima kao i neprestanim nastojanjima prema unaprjeđenju uvjeta liječenja bolesnika te kvalitete stručnog, znanstvenog i akademskog rada.
Kratkim osvrtima na rad Bolnice ovom su izdanju doprinijeli župani Primorsko-goranske županije, Vidoje Vujić i Zlatko Komadina, zatim biskup mons. Valter Župan, Dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. Alan Šustić, te profesor emeritus Borben Uglešić, liječnik koji je u radu Bolnice sudjelovao od samoga početka njezina postojanja.
U monografiji se, osim povijesnog razvoja, mogu doznati i povijesne crtice o zdravstvu na Rabu i psihijatriji u Hrvatskoj, zanimljivi i vrijedni podaci o arhitekturi bolničkog kompleksa, dendroflori i hortikulturnom uređenju bolničkog okoliša, organizacijskoj strukturi i radu medicinskih i nemedicinskih služba Bolnice te o umjetničkom radu korisnika, prijatelja i suradnika bolnice, a u suradnji s velikanom hrvatske kulture, nažalost nedavno preminulim maestrom Ljubom Stipišićem - Delmatom. Čitateljima je omogućeno da odabrane pjesme bolesnika, uglazbljene vještim perom Maestra Stipišića i u izvedbi vrhunskih dalmatinskih klapa poslušaju na CD-u priloženom u monografiji, kao i posebno za ovu knjigu skladanu pjesmu lavandi koju je otpjevala primadona mezzosporanistica gđa. Dunja Vejzović.
Rad na monografiji trajao je više od dvije godine. Ovo je projekt koji je iz zaborava vratio čitav niz uspomena i detalja jednog vremena i ljudi koji su služili sugrađanima u potrebi. Kako je u predgovoru istaknuto ukupno zbrojeni rad svih zaposlenih zapravo predstavlja stotine dana i godina uloženih u dobrobit za ljudsko zdravlje. U prilogu su navedeni i stručni i znanstveni radovi te popisi svih dosadašnjih djelatnika Psihijatrijske bolnice Rab.


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam