NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

PSIHIJATRIJSKA BOLNICA RAB OBILJEŽILA 58 GODINA POSTOJANJA

9.10.2013

Krajem rujna ove godine završen je zanimljiv projekt koji se veže uz doista, u našim područjima tradicionalno i nezasluženo zanemaren segment - krajobraznu arhitekturu. Pozitivan utjecaj okoliša, osobito eksterijera, na fizičko i mentalno zdravlje već je dokazan i potvrđen kroz brojne znanstvene studije. U SAD-u je krajobrazna arhitektura namijenjena za terapijske svrhe već dobro razvijena, a u Europi je zasad najrazvijenija u Velikoj Britaniji, ali se polako širi i u ostale zemlje zapadne Europe.

Uprava i stručnjaci Psihijatrijske bolnice na Rabu znali su prepoznati vrijednost jednog, za naše krajeve rijetkog i neuobičajenog, volonterskog projekta i tako je započela uspješna suradnja s Fakultetom za krajobraznu arhitekturu Sveučilišta države Washington (SAD). Radi se o volonterskom edukacijskom projektu „Design/Build Study Abroad Program“ koji vodi priznati stručnjak za terapijske vrtove i krajobrazni arhitekt s harvardskim magisterijem, prof. Daniel Winterbottom (Seattle, SAD). Prošlogodišnja uspješna suradnja je nastavljena s već poznatim domaćim asistentom Lukom Jelušićem, također krajobraznim arhitektom i umjetnikom u obradi drva, a ove je godine i proširena, tako da su se američkim i kanadskim studentima u volontiranju priključili i studenti krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i studenti medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci. Svoja su iskustva i dojmove studenti krajobrazne arhitekture prenijeli svojim kolegama, profesorima i uzvanicima u kreativnoj, nadahnutoj i zabavnoj prezentaciji na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 30. rujna ove godine prilikom otvorenja izložbe i predstavljanja ovogodišnjeg Design/Build projekta. Suradnju u projektu pozdravile su i dekanica Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Tajana Krička, prodekanica za međunarodnu suradnju prof.dr.sc. Renata Bažok, voditeljica Studija krajobrazna arhitektura prof. dr. sc. Branka Aničić kao i prof. Stanko Stergaršek, profesor na istom studiju te viša asistentica dr. sc. Iva Rechner-Dika koji su organizirali sudjelovanje studenata u projektu, sudjelovali u fazi oblikovanja te organizirali i pripremili materijal za izložbu na Agronomskom fakultetu. Bolnicu i projekt su, uz studente, predstavili i ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Vesna Šendula Jengić te prof. Daniel Winterbottom. 

Više od 30 studenata volontera, sa sveučilišta širom SAD-a, Kanade, te Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci, radilo je po povoljnim i nepovoljnim vremenskim uvjetima trideset dana i darovalo je Bolnici iznimno vrijedan dar, uređen prostor za bolesnike i djelatnike, prostor koji čovjeka oplemenjuje, ali i unaprjeđuje mogućnosti rada i učinkovitosti liječenja u Bolnici. Vrijednost ovoga projekta je višestruka i multidimenzionalna te nadilazi materijalno uklanjajući još uvijek rigidne žice stigme i predrasuda o psihijatrijskim ustanovama i psihijatrijskom bolesniku. Mogućnost rada u zdravstvenoj ustanovi na način da se propituju potrebe bolesnika, naših sugrađana, i traže opcije koje uz psihijatrijsko liječenje imaju važan potencijal i faktor ozdravljenja, pokazuje ipak kako je suvremena psihijatrija odavno napustila povijesne dimenzije. Dan otvorenja parka, 22. rujan, bila je prilika razmjene dobrih i pozitivnih emocija i zahvala, s njihove strane na jednom nezaboravnom edukacijskom i životnom iskustvu, a sa strane Bolnice na plemenitom i vrijednom daru koji će svakoga dana nastavljati sam sebe darivati.

Otvorenjem novo-uređenog dijela parka koji je dobio naziv „Anima“ započeo je i program obilježavanja 58 obljetnice postojanja Psihijatrijske bolnice Rab koji se u narednih tjedan dana nastavio s dva zanimljiva predavanja priznatih inozemnih stručnjaka. Tako je dr. sc. Graham Barnes, psihoterapeut i kibernetičar iz Stockholma (Švedska) održao predavanje naslova „Communication is in the relationship of individuals to each other: Is communication in therapy an exception to this claim?“,  a prof. dr. sc. Srđan Đurović s Instituta za istraživanje psihoza, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Oslu (Norveška) održao je predavanje na temu „Psychiatric molecular genetics generates new insight into the biology of severe mental disorders“. Oba su predavanja na otok, i što je još značajnije, stručnjacima koji ondje rade, donijela nove ideje, perspektive i misli suvremene znanosti i prakse.


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam