NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Sretan Svjetski dan fizioterapije 2022.

8.9.2022

Fizikalna terapija i rehabilitacija za stacionarne bolesnike u sklopu Županijske specijalne bolnice Insula osigurana je još daleke 2002. godine. Stipendiranje magistara fizioterapije i diplomiranih fizioterapeuta, kao i stručno usavršavanje tijekom pripravničkog staža, započelo je prije 15 godina.
 
Prateći potrebe bolesnika, ali i lokalne zajednice, ova djelatnost je otvorena i za sve sugrađane prije osam godina, dok je prije pet godina otvorena i specijalizacija za liječnike, buduće specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, koja je u trajanju od pet godina u cijelosti financirana sredstvima bolnice. Tijekom odsustva liječnica u ustanovu su redovito dolazili liječnici specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije - dr. Jerkić, dr. Vičević, dr. Vrgoč i dr. Grubišić-Karavanić - na čemu smo im posebno zahvalni.
 
Trenutno u bolnici djeluje zdravstveni tim od 13 fizioterapeuta, od čega sedam magistara fizioterapije, dva prvostupnika fizioterapije, jedan kineziolog i tri fizioterapeuta pripravnika, koji usko surađuju s dva liječnika specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije te jednom specijalizanticom koja je trenutno na kruženju izvan ustanove.

 
U ordinaciji fizikalne medicine liječnik specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije vrši preglede korisnika, određuje dijagnozu, terapiju i broj postupaka fizioterapije. Fizikalna terapija se provodi i modificira u toku fizioterapijskog postupka u svrhu postizanja dogovorenih ciljeva, te može uključivati: manualnu terapiju, medicinsku masažu, terapijske vježbe - individualna i grupna fizioterapija, vježbe snaženja mišića, pasivne i aktivne vježbe, održavanje opsega pokreta, respiratorni trening, vježbe koordinacije i balansa, vježbe istezanja, vježbe propriocepcije, vježbe za skolioze, kifoze, posturalnu disfunkciju, vježbe za osteoporozu, krio terapiju, primjenu fizikalnih agensa, elektroterapijske procedure - dijadinamske struje, galvanizacija, interferentne struje, TENS, ultrapodražajne struje, elektrostimulacija, terapijski laser, terapijski ultrazvuk, magnetoterapija, FMS (funkcionalna magnetna stimulacija), IC lampa, termo oblozi, funkcionalni trening i dr. Intervencija također može biti usmjerena na prevenciju oštećenja, funkcionalnih ograničenja, nesposobnosti i ozljeda uključujući unapređenje i održavanje zdravlja, kvalitetu života i fitness u svim dobnim i populacijskim skupinama. 
 
 
Pritom se fizikalna terapija provodi u zatvorenom prostoru (ambulanta za fizikalnu terapiju, bolnički odjeli, dvorana za medicinsku gimnastiku, teretana), ali i na otvorenom prostoru (terapijski vrtovi i bolnički park).
 
Kabinet za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju obogaćen je novim aparatima i kvalitetnim programima za koje se naši djelatnici kontinuirano educiraju. Posebno ističemo terapiju suvremenim FMS uređajem za funkcionalnu magnetsku stimulaciju koja je izuzetno korisna kod bolova u donjem dijelu kralješnice, inkontinencije, neurogenog mjehura, prolapsa mjehura, edema prostate, postporođajnih smetnji i bolnosti. Radi se o bezbolnoj i neinvazivnoj metodi kojom se vrši dubinska stimulacija mišićnih struktura, nema dodira s kožom i posebice je pogodna za bolesnike kojima elektroterapija ne odgovara.
 
 
Osim navedenoga, naši djelatnici u svakodnevnom radu bave se brojnim međunarodno priznatim tehnikama fizikalne rehabilitacije, ali i aktivnog vježbanja uz programe osmišljene za timski rad uz pedagoga (senzorna integracija, Snoezelen soba), nutriocionista i radne terapeute (radna terapija). Uz postojeću paletu visoko diferenciranih specijalističkih usluga, koje Županijska specijalna bolnica Insula dugi niz godina pruža kroz rad svojih multidisciplinarnih timova, ove godine je u planu proširenje uvođenjem još jedne nove usluge - fizikalne terapije i neurokognitivne rehabilitacije u kući. Time je iskazana spremnost da se adekvatno odgovori na identificirane javne potrebe i pruži podrška ozdravljenju teže pokretnih, starijih, ali i socijalno isključenih stanovnika otoka.
 
 
Fizioterapeuti Županijske specijalne bolnice Insula iskreno čestitaju Svjetski dan fizioterapije svim kolegicama i kolegama, kao i onima koji će to uskoro postati. 


  



Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam