NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Studentice medicine iz Mađarske, Čilea i Rusije u PB Rab

21.7.2011

U sklopu programa međunarodne razmjene studenata medicine, u Psihijatrijskoj bolnici Rab, mjesec dana gostuju studentice medicine Angela Santa Maria iz Čilea, Julia Nazarova  iz Rusije i nedavno diplomirala, mlada liječnica Aletta Töke iz Mađarske. U njihovoj pratnji, dobrovoljno zadužen za logistiku je Andrej Hladnik, student Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, kojem pomaže njegova kolegica Dijana Ribarić. Studentice su smještene u našoj bolnici, gdje su uključene u edukaciju i praktični rad. Intencija je da posjete svaki odjel bolnice, razgovaraju s terapijskim timom, te sa pacijentima. Na kraju, kroz razgovor s voditeljem odjela, rezimiraju ono što su zapazile i naučile. Studenti su u bolnici proveli istraživanje, koje će zajednički objaviti. Da bi gošćama boravak na Rabu bio što zanimljiviji, za njih su organizirani brojni izleti i zabavni sadržaji. Posjetile su Goli otok, Lošinj, Plitvička jezera i popularno  Zrće na Pagu.                                                                                    Za djelatnike naše Bolnice studenti su održali vrlo zanimljive prezentacije. Svaka od gošći je predstavila sebe, svoju zemlju, specifične osobine stanovnika, sustav školovanja, svoj fakultet i organizaciju zdravstva u svojoj zemlji, s posebnim osvrtom na psihijatriju.  Andrej Hladnik je osmislio prezentaciju za studentice kako bi ih upoznao s onime što ih je najviše zanimalo. Predstavio je sebe, specifičnosti Hrvatske, najpoznatije kulturne i prirodne znamenitosti naše zemlje, sustav školovanja, običaje i humor Hrvata, domaća jela i pića.
Na kraju druženja s djelatnicima Bolnice, studentice su iznijele svoje dojmove o boravku kod nas. Aletta, koja je već bila na studentskim razmjenama, istakla je da je ovo mjesto gdje joj je pruženo najviše. „Mislim da je jako dobra organizacija Bolnice na toliko odjela, kod nas to nije tako. Naročito mi se sviđa dio bolnice gdje su organizirana razne aktivnosti  za pacijente, gdje se izrađuju kreativni predmeti, posebno od lavande. Svi su vrlo ljubazni prema meni i vrlo sam Vam zahvalna na gostoprimstvu“, rekla je Aletta. 
Na pitanje što će reći prijateljima kada se vrati u Chile, Angela, koja je po prvi puta u Europi,  odgovorila je: „Moja očekivanja su bila manja od onog što sam dobila. Sviđa mi se Hrvatska, otok Rab je prekrasan, ima divne plaže. Sretna sam da sam ovdje došla baš ljeti, čime sam  profitirala. Vaša gostoljubivost je velika, svi su prema nama vrlo brižni i ljubazni. Pacijenti vole razgovarati s nama, istakla je zahvalivši se na svemu.              
Studentica iz Rusije Julia  kazala je da je u Hrvatskoj i na Rabu  sve bolje nego što je očekivala. „ Nemam nikakvih kritika i to ću prenijeti mojim prijateljima kad se vratim u Rusiju. Ako netko kaže da ovdje nešto ne valja, to samo znači da ovdje nije nikada bio“, zaključila je Julija.

 


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam