NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Svečano otvoren novi paviljon za specijalističke ambulante i rehabilitaciju

23.4.2021

Župan Primorsko-goranske županije g. Zlatko Komadina, ispred osnivača i vlasnika Psihijatrijske bolnice Rab, gradonačelnik grada Raba g. Nikola Grgurić, dipl. oec., te ravnateljica bolnice izv. prof. prim. dr. sc. Vesna Šendula-Jengić, dr. med., danas su svečano otvorili obnovljeni paviljon Psihijatrijske bolnice Rab namijenjen za usluge specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i rehabilitacije. Otvaranju su također nazočili predsjednik Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Rab dr. sc. Marin Lazarić, mag. oec., član Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Rab g. Nenad Debelić, dipl. ing., te pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti grada Raba g. Zvonko Puljar Matić, dipl. iur.

Prilikom svečanog otvaranja g. Zlatko Komadina je istaknuo kako se radi o otvorenju praktički nove bolnice, za druge djelatnosti kojima se bolnica okreće, s perspektivom razvoja zdravstvenog turizma. Također je naglasio kako obnovljeni paviljoni predstavljaju najnoviji značajan iskorak za zdravstvenu uslugu te kako je bolnica napravila velik napredak u odnosu na zatečeno stanje od prije 20 godina.
 
Gradonačelnik grada Raba, g. Nikola Grgurić je pohvalio i istaknuo financiranje ovakvih projekata, značaj ravnateljstva, a posebice stručnog kadra koji radi u bolnici, koji živi na otoku Rabu, jer bez njih zapravo sami zidovi niti projekti ne bi toliko vrijedili.   
 
Ravnateljica bolnice, dr. Šendula-Jengić, navela je kako su obnovljeni paviljoni posljednji u nizu nedovršenih zgrada, te očekuje da će se ovime standard, infrastruktura, terapijska i zdravstvena ponuda proširiti i unaprijediti poštujući EU standarde, no isto tako da će djelatnicima i suradnicima ove zdravstvene ustanove biti ugodnije i lakše raditi. Psihijatrijska bolnica Rab usluge fizikalne rehabilitacije pruža već pet godina. Svjesni smo činjenice da je snaga u ljudima, te je bolnica vlastitim sredstvima omogućila niz edukacija i specijalizacije djelatnika iz još tri dodatna područja specijalizacije, čime je omogućena integrativna i cjelovita zdravstvena zaštita i rehabilitacija na polikliničkoj razini. Epidemiološka situacija u svijetu predstavlja nove izazove u dijagnostici i rehabilitaciji, a ova zdravstvena ustanova već sada prima pacijente s post-COVID sindromom, pružajući im usluge multiprofesionalnih timova za što brži oporavak. Posebnost ovog projekta je i u tome što specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita ima odvojen ulaz od stacionarnog dijela, što će boravak pacijentima učiniti diskretnijim i ugodnijim kada se radi o onima koji traže bolničko liječenje, a također će biti ugodnije i onima koji traže specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu odnosno fizikalnu i neurokognitivnu rehabilitaciju.

Adaptacija novootvorenog paviljona trajala je od 2007.-2021. godine, odvijala se u šest faza, te je bilo potrebno izuzetno puno truda i zalaganja svih djelatnika kako bismo projekt realizirali prema planu. Dakle, bilo je potrebno 78 godina od početka izgradnje i 14 godina adaptacije kako bismo danas mogli biti izuzetno ponosni što je prostor u potpunosti adaptiran i primjeren za potrebe specijalističkih ambulanti i dijagnostike te fizikalne i neurokognitivne rehabilitacije. Do sada su ove usluge bile smještene unutar samog bolničkog kompleksa, što je u uvjetima COVID-19 pandemije predstavljalo dodatni izazov u pogledu epidemioloških rizika i osjećaja ugode vanjskih pacijenata. Obnovljeni prostori su prilagođeni za nesmetan pristup osoba s invaliditetom, opremljeni su najsuvremenijom opremom, radi zasebnog prilaza omogućuju poštivanje strogih epidemioloških kriterija i višu razinu sigurnosti, te osim više razine kvalitete nude i znatno veći prostor za navedene usluge – specijalističke ambulante i dijagnostika, smještene u prizemlju obnovljenog paviljona, imaju na raspolaganju tri puta veću korisnu površinu nego što je to bilo do sada, a fizikalna i neurokognitivna rehabilitacija koje su smještene u potkrovlju također tri puta veću korisnu površinu.

Neupitna je važnost u ovim pandemijskim uvjetima brige i rada na emocionalnom i mentalnom zdravlju pučanstva. Uz osnovnu djelatnost psihijatrije, sada bolnica na jednom mjestu za svoje korisnike nudi čitav niz specijalističkih usluga dijagnostike i terapije iz dodatne tri specijalnosti – neurologije, interne medicine te fizikalne medicine i rehabilitacije – a također su raspoložive usluge logopeda, kliničkih psihologa i nutricionista. Cjeloviti integrativni i personalizirani program neurokognitivne rehabilitacije koji se u ovoj zdravstvenoj ustanovi odvija niz godina korisnici će sada moći dobiti na jednom mjestu u reprezentativnim prostorima pri čemu će se dodatno osigurati komfor i privatnost pacijenata na bolničkom liječenju na način da se specijalistička konzilijarno zdravstvena zaštita pruža u prostorima koji imaju odvojeni ulaz, ali su ipak funkcionalno povezani s ostatkom zdravstvene ustanove. U ovim kriznim vremenima posebno treba istaknuti da se u protekloj godini Psihijatrijska bolnica Rab vrlo uspješno nosila s epidemijom koronavirusa te nije zabilježeno širenje virusa kako među korisnicima zdravstvenih usluga tako niti među djelatnicima. Procijepljenost djelatnika je preko 75%. Bolnica je među rijetkima ustanovama u zdravstvu koja nema kašnjenja u plaćanju dobavljačima većeg od 60 dana te je i prošlu vrlo zahtjevnu godinu pozitivno poslovala. 

Rebrandingom zdravstvene ustanove, uključujući i njezino novo ime Županijska specijalna bolnica INSULA, ova zdravstvena ustanova svoja vrata otvara ne samo otočanima nego i zdravstvenom turizmu.

Od srca zahvaljujemo vlasniku i osnivaču, Primorsko-goranskoj županiji, na čelu sa županom g. Zlatkom Komadinom koji je osobno prepoznao potrebe i važnost svih aspekata zdravlja naših sugrađana i kontinuirano kroz proteklih 20 godina podržavao naš rad i razvoj. Hvala Upravnom odjelu za zdravstvo PGŽ, te Predsjednicima i članovima Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Rab na kontinuitetu strategije razvoja bolnice. Hvala gradu Rabu i Općini Lopar na suradnji, svim korisnicima usluga na povjerenju, te poslovnim partnerima na suradnji. Posebno zahvaljujemo obrtnicima otoka Raba na iznimnoj, brzoj i nesebičnoj suradnji posebno u 2020., godini pandemije. Veliko hvala svim sadašnjim i bivšim djelatnicima Psihijatrijske bolnice Rab bez čijeg rada i doprinosa ne bi bilo naše bolnice niti današnje priče.
 
galerija 
 


  



Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam