NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Svečano otvorenje Street parka Gymnasium

15.12.2023

Kao znatan iskorak u kvaliteti pružanja zdravstvene skrbi na otoku, u prosincu 2015. g. Županijska specijalna bolnica Insula počela je pružati usluge  fizikalne medicine i rehabilitacije te ambulantne fizikalne terapije. Time je Rabljanima, ali i brojnim gostima, značajno olakšan pristup nužnim zdravstvenim uslugama, što zasigurno doprinosi ukupnoj kvaliteti života na otoku. Multiprofesionalni i interdisciplinarni tim na čelu sa specijalistom fizijatrije čini 17 fizioterapeuta i magistra fizioterapije  te kineziolog. Do sada je u okviru SKZZ-a ostvareno preko 7.000 pregleda te je pruženo više od 100.000 usluga ambulantne fizikalne terapije. Usluge najvećim dijelom koriste osiguranici s otoka Raba, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske pa i inozemstva. Uz to, ostvareno je gotovo 2.200 pregleda bolničkih pacijenata kojima je pruženo gotovo 3.200 usluga ambulantne fizikalne terapije. U djelatnosti Fizikalne medicine i rehabilitacije bolnica je do sada specijalizirala tri liječnice, a na čelu tima već gotovo dvije godine je dr. sc. Ljubinka Frlan Vrgoč, spec. fizijatrije, kojoj, kao i cijelome timu, ovim putem zahvaljujemo na predanom radu.
 
Street park Gymnasium
 
U cilju promocije zdravlja, prevencije različitih bolesti, odnosno očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja,  ŽSB Insula nastoji promovirati zdrave životne stilove, važnost kretanja i redovite tjelesne aktivnosti u svakodnevici te u bolnici već desetak godina djeluje mala teretana koja je dostupna pacijentima, ali i djelatnicima izvan radnog vremena. Uz to, unutar bolničkog parka uređeno je  nogometno igralište, košarkaško igralište, boćalište, stolni tenis i šah na otvorenome.  Kako bi se pacijente dodatno potaknulo na aktivno provođenje slobodnog vremena i boravak na svježem zraku, unutar bolničkog parka uređen je Street park Gymnasium koji danas, 15. prosinca 2023., svečano otvoren. Za potrebe street parka teren je dodatno dreniran, pripremljena je podloga na koju su postavljene sprave, a okoliš i pristup uredili su vrijedni djelatnici Tehničke službe. Ukupna vrijednost investicije je cca. 16.000 EUR. Pomoću  sedam  sprava moguće je izvoditi razne vježbe za gotovo sve skupine mišića uz minimalnu mogućnost ozljede. Ravnateljica prof. dr. sc. Vesna Šendula Jengić prilikom svečanog otvorenja istaknula je kako je ova hvalevrijedna inicijativa potekla upravo od tima fizioterapeuta, od kolege Marka Jurka, koji je ujedno i kineziolog. „Blagodati mediteranske klime i boravka u prirodi na zdravlje, pogotovo onih s dišnim problemima, ŽSB Insula davno je prepoznala te je 2012. g. u suradnji s prof. Danielom Winterbottomom (Fakultet krajobrazne arhitekture Sveučilišta Washington u Seattleu), vodećim stručnjakom za projektiranje terapijskih i senzornih parkova, uspostavila uspješnu suradnju te je u unutar bolničkog parka uređeno čak pet terapijskih vrtova koji su prilagođeni različitim potrebama i smetnjama pacijenata. Time se prometnula kao inovativna zdravstvena ustanova koja spoznaje o dobrobitima boravka u prirodi na mentalno i tjelesno zdravlje počinje primjenjivati kao nadopunu klasičnim terapijskim pristupima. Porast stresa, stresom uzrokovanih bolesti, kao i koronavirus, samo su naglasili potrebu za aktivnostima  na otvorenome te je novootvoreni street park, prvi takve vrste u psihijatrijskoj ustanovi u Hrvatskoj, poklon trenutnim i budućim pacijentima, ali i djelatnicima, kako bi mogli raditi na očuvanju svoga zdravlja. Zahvaljujući i ostalim unutarnjim i vanjskim prostorima za sportske aktivnosti, uređenim šetnicama, mirisnom polju lavande i blagodatima sunčanog otoka Raba, ŽSB Insula ima izvrstan potencijal za razvoj zdravstvenog turizma", istaknula je ravnateljica prof. dr. sc. Vesna Šendula Jengić.  


  



Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam