NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Svjetski dan radne terapije 2022.

28.10.2022

Radna terapija je zdravstvena djelatnost čiji je cilj omogućiti pojedincima i skupinama postizanje optimalnog funkcioniranja i sudjelovanja u aktivnostima dnevnog života te poboljšati njegovu kvalitetu. Dana 27. listopada obilježava se Svjetski dan radne terapije, a ovogodišnji slogan je Prilika + izbor = pravda.
 
Prema Strukovnom razredu za djelatnost radne terapije, navedeno promiče radnu terapiju kao struku koja pruža više prilika i izbora u stvaranju otvorenijeg i pravednijeg društva. Riječ je o terminu okupacijska pravda koja je sukladna pojmu socijalna pravda, a odnosi se na pružanje prilike svakoj osobi da odabere sudjelovati u životnim aktivnostima koje su joj važne i smislene, bez obzira na zdravstvene, socijalne, ekonomske, prostorne i druge prepreke koje joj život donosi. Radni terapeuti imaju znanja i vještine kojima pružaju podršku svojim klijentima kako bi vodili aktivan, smislen i uključen život.
 
U bolnici djeluje radno terapijski tim od tri prvostupnika radne terapije te dva pripravnika. Radna terapija provodi svoju djelatnost sa pacijentima na bolničkom liječenju   kroz grupe kao što su Trening socijalnih uloga, Relaksacija uz glazbu, Trening samokontrole anksioznosti, Kognitivni trening, Filmoterapija, Biblioterapija te Kreativni procesi u svrhu posljedičnog boljeg funkcioniranja u aktivnostima svakodnevnog života. U slobodno vrijeme pacijenti mogu sudjelovati u raznim  aktivnostima kao što su karaoke, kino, igranje društvenih igara, rad na računalu te čitanje raznovrsnog štiva dostupnog u biblioteci. Na raspolaganju su i glazbeni instrumenti kao dio glazbene radionice. Nadalje, na odsjeku integrativne rehabilitacije u sklopu grupe upravljanje domaćinstvom nalazi se i kuhinja s blagovaonom u kojoj pacijenti usvajaju vještine planiranja i pripremanja obroka za što uspješnije funkcioniranje u sredini u kojoj se vraćaju nakon rehabilitacije. Također, u dogovoru s voditeljima odjela radni terapeuti odlaze i na odjele gdje su pacijenti smanjenog mobiliteta  gdje provode različite kombinacije terapijskih postupaka u skladu s potrebama i mogućnostima pacijenata. Radna terapija djeluje i u sklopu dnevne bolnice, fizikalne ambulante te u radu s djecom s  poteškoćama u razvoju.
 
Godine 2010. bolnica uvodi posve nov način terapijskog rada s bolesnicima kroz individualnu ili grupnu terapiju potpomognutu životinjom („Animal Assisted Therapy"). Terapijski pas ima više zadaća te može imati vrlo uspješan utjecaj u procesu liječenja.
 
Poznata uzrečica kojom se na jednostavan način pokušava objasniti doprinos i značaj radne terapije u suvremenoj zdravstvenoj skrbi glasi: „Medicina dodaje dane životu, radna terapija dodaje život danima". Drugim riječima, medicina spašava život, no radni terapeuti pomažu da taj život postane vrijedan življenja.


  



Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam