NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Terapijski vrt u PB Rab

3.12.2012

Jedinstveni projekt osmišljavanja i izgradnje terapijskog vrta u bolničkom parku naše Bolnice započeo je u listopadu, a završen početkom prosinca.  Nositelj projekta prof. mr. sc. Daniel Winterbottom, stručnjak za projektiranje terapijskih i senzornih vrtova i parkova,  profesor na Fakultetu za krajobraznu arhitekturu Sveučilišta države Washington u SAD-u, s grupom svojih 16 dodiplomskih i poslijediplomskih studenata i  asistentom, dipl. ing. Carlosom Camarom, ove je godine studentsku  radionicu krajobrazne arhitekture realizirao u suradnji s Psihijatrijskom bolnicom Rab. U rad s profesorom Winterbottomom i studentima, uključio se i  daroviti krajobrazni arhitekt iz Opatije Luka Jelušić, dipl. ing. kraj. arh. koji u konceptu „projektiraj i izvedi“ ima već desetgodišnje iskustvo rada u Sloveniji i Hrvatskoj te je imao i nekoliko samostalnih izložbi dizajnerskog namještaja od drva. 

Profesor Winterbottom od 1995. godine provodi ovakav program nastave kojim na praktičan i koristan način studentsku nastavu i praksu materijalizira i ostavlja zajednici. Dosad je tako radio u Seattleu, New Yorku, Meksiku, Guatemali, Bosni i Hercegovini te u Hrvatskoj.
Cilj projekta bio  je da tijekom dva mjeseca trajanja radionice studenti osmisle idejno rješenje uređenja onog dijela bolničkog parka koji zasad nije na taj način osmišljen te da jedan dio tog projekta i realiziraju u opsegu koji dopuštaju vremenski rok i financijska sredstva. Pri tome studenti uče o cijelom procesu planiranja i izgradnje krajobraza, a istovremeno upoznaju lokalnu zajednicu, ambijent i kulturu te što je najvažnije, ostavljaju značajan doprinos zajednici.  Studenti su radili zajedno s volonterima iz zajednice, osobama na liječenju u Bolnici i djelatnicima Bolnice na odabiru idejnog rješenja i na samoj izvedbi projektiranog dizajna. 
Svečanost otvorenja terapijskog vrta održala se 4. prosinca u prisustvu brojnih uzvanika i posjetitelja. Program je započeo glazbenom točkom u izvedbi mladih umjetnica i djelatnica naše Bolnice. Potom je ravnateljica Psihijatrijske bolnice Rab doc. dr. sc. Vesna Šendula Jengić pozdravila brojne uzvanike:  Tim za zdravlje Primorsko-goranske županije i druge predstavnike županije, crkve, medija, suradnike i prijatelje Bolnice, sudionike projekta. Ravnateljica se zahvalila  svima koji su sudjelovali u projektu i na mnoge načine pridonijeli njegovoj uspješnosti. Prisutne je ispred Primorsko-goranske županije pozdravila i izrazila podršku ovom projektu i mr. sc. Iva Josipović, viša savjetnica za socijalnu skrb pri Upravnom odjelu za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb.
Voditelj programa, profesor Daniel Winterbottom predstavio je projekt terapijskog vrta u kojem je objasnio kako je za samu izvedbu odabran dio parka koji je lako dostupan iz ostalih dijelova bolničkog kompleksa, a dosad nije imao značajniju namjenu. Prirodna topografija terena podsjeća na oblik amfiteatra koji  omogućava održavanje različitih priredbi, terapijskih aktivnosti i dnevnog boravka na otvorenom. U neposrednoj blizini nalazi se i bolnička kapelica. 
Predložena idejna rješenja oblikovanja krajobraza temeljena su na brojnim razgovorima i savjetovanjima s osobljem i pacijentima bolnice. Na temelju nekoliko različitih idejnih rješenja koje su studenti izradili u grupama, stvoren je jedinstven plan uređenja višefunkcionalnog društvenog prostora.
Izrada planova trajala je 3 tjedna, a izvedba samog vrta  6 tjedana. Studenti su najveći dio radova izveli sami – od betoniranja temelja, izrade popločenja, zidova i sustava drenaže, do izrade vodenog motiva, drvene šetnice, nadstrešnice i sadnje biljaka. U dio radionice uključili su se i članovi udruge „4 grada – Dragodid“, koji su studentima održali predavanje i radionicu o izradi suhozida.
Rješenje je osmišljeno oko centralnog kruga, koji je ujedno i pozornica i gledalište, oko kojeg su nanizani različiti programski sadržaji – drvena šetnica, vodeni motiv sa slapom, senzorni vrt sa različitim mirisima, bojama i teksturama biljaka te nadstrešnica i pergola kao prostori za druženje. 
Nakon predstavljanja projekta u konferencijskoj dvorani, posjetitelji su se uputili do terapijskog vrta koji je otvoren uz kratak ali zanimljiv i veseo program. 
Uzvanici su posjetili i Božićnu izložbu radova osoba na liječenju u Bolnici koja je postavljena u zgradi Odsjeka za integrativnu rehabilitaciju. Na kraju svečanog otvaranja upriličen je domjenak i druženje u konferencijskoj dvorani Bolnice.
Cilj terapijskih vrtova je stvoriti prostore, elemente i aktivnosti koje će poboljšati zdravlje skupina korisnika sa specifičnim potrebama. To može uključiti tjelesnu ili kognitivnu rehabilitaciju, prostore za socijalnu interakciju za osobe koje pate od socijalnih fobija ili antisocijalnog ponašanja, osobe koje pate od gubitka pamćenja, PTSPa, itd. Boravak u terapeutskom vrtu smanjuje stres, snižava krvni tlak i broj otkucaja srca, potiče koncentraciju, utječe na smanjenje medikamenata, skraćuje vrijeme provedeno u bolnici i pozitivno utječe na imunološki sustav.
Radosni smo, ponosni i zahvalni što u dobrobitima terapijskog vrata od sada mogu uživati naši pacijenti kojima je terapeutski utjecaj čovjeku prilagođene prirode osobito potreban.   Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam