NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Uskrs – blagdan Dobre Nade

14.4.2020

Uskrs. Ta jedna jedina riječ sadrži čudesno otajstvo osobe Isusa Krista: anđeo je navijestio njegovo rođenje, Bog se rađa kao čovjek, naviješta čudesan nauk, prolazi proces osude, biva ubijen i teći dan je uskrsnuo.
Poslije košmara u procesu osude, zavladala je tuga jednih i zlurado zadovoljstvo drugih.
Potpuni obrat donosi vijest: Vidjeli smo Gospodina! Strah se pretvara u odvažnost i slobodu; razočaranje u radost susreta; sram u snagu svjedočenja; obezglavljenost u spremnost na svjedočenje pod cijenu smrti; sumnja u snagu vjere; tuga u radost susreta s Uskrslim.
S duge strane, zluradost se vraća u košmar zbunjenosti, u prekrivanje laži i opravdavanje zabluda i nepravde.
Ljudska povijest i povijest pojedinaca pune su svjedočanstva o zastrašujućoj snazi zla. Veliki petak je simbol svih podmuklosti, svireposti i okrutne ritualnosti zla koje ubija Isusa - utjelovljenje svakog dobra. Zavist je zatrudnjela nepravdom i rodila smrt. Zlo slavi pobjedu.
Isusovi se učenici obezglavili Njegovom smrću. Podivljala klica zla munjevitom brzinom osvaja prostranstva dobra. Jedna ampula otrova usmrti ogromna prostranstva života. Jedan udarac zla sruši što su marljive ruke stoljećima gradile. Sotona izvlači punu mrežu lovine.
Međutim, apostole je jednako iznenadila proklijala klica Dobra. Isus je uskrsnuo. Preporodili su se. Uskrsnuće iznenađenjem nadilazi sva iznenađenja zla, uključujući i smrt. Ova nadmoć života koja se očitovala u Isusovu uskrsnuću nadahnula je kasnije sv. Pavla da je uskliknuo: Gdje je smrti pobjeda tvoja? Gdje je smrti žalac tvoj? A kršćanstvo će potom u Hvalospjevu uskrsnoj svijeći uskliknuti: O, felix culpa! O sretne li krivice koja je zaslužila imati tako moćnog Otkupitelja.
Apostole i druge svjedoke Uskrsnuća susret s Uskrslim ispunio je čudesnom snagom. Danas mi i naši suvremenici ne moramo istim osvjedočenjem vjerovati u ovu nadmoć dobra nad zlom. Međutim, Uskrs nam je za sva vremena ostao spomen, sakrament Kristove pobjede nad zlom u kojoj je On pobijedio za nas i mi pobjeđujemo s njime: uistinu se dobrom, i to malim dobrom može nadvladati zlo; svjetlom, i to malim, može se zadati smrtonosni udarac tami; vjerom, i to malom kao gorušičino zrno, može se pobijediti beznađe.
Sa svih strana obasuti smo informacijama i iskustvom nasilja, nepravdi, kriminala, bolesti ali i bezvoljnosti, obezglavljenosti, depresije. Sve nas to čini da Isusovu Dobru vijest, koja se potvrdila u uskrsnuću, primimo, živimo i svjedočki naviještamo sve neumornije i bez ikakva odlaganja. Rad za pravdu, rad na suzbijanju vlastite i tuđe gramzljivosti. Dobro, dobro i samo dobro! Majka Terezija je to izrekla ovako: Čovjek je nerazuman, nelogičan i sebičan. Nije važno, voli ga! Ako činiš dobro, pripisat će to tvojim sebičnim ciljevima. Nije važno, čini dobro! Ono što si godinama stvarao u času bi moglo biti razrušeno. Nije važno, stvaraj! Ako pomažeš ljudima, možeš loše proći. Nije važno, pomaži im! Daješ svijetu najbolji dio sebe, a on će ti uzvratiti udarcima. Nije važno, daj najbolji dio sebe!
Nada nadahnuta Kristovim uskrsnućem ostaje moćna poruka u našem svijetu zahvaćenom bolešću, sebičnošću, gramzljivošću, beznađem, bezvoljnošću. Tu poruku svijet može ignorirati, ali jedino u korist vlastite štete. To je temelj: Jer, «ako Krist nije useknuo, isprazno je naše propovijedanje i vjera vaša nema temelja», kaže sv. Pavao. A sv. Petar poručuje da se zbog Kristova uskrsnuća radujemo «makar se sada možda trebalo malo i žalostili zbog različitih kušnja…, što postigoste svrhu vjere: spasenje duša!» (1Pet1,3-9).
 
fra Ivica Strčić
župa sv. Eufemija, Kampor


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam