NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Volonterstvo u službi humanosti - Otvoren terapijski vrt za neurokognitivnu rehabilitaciju

18.11.2014

Radosni smo što je naša Bolnica otvaranjem terapijskog vrta prilagođenog specifičnim potrebama pacijenata s neurokognitivnim oštećenjima, bogatija za još  jedan neprocjenjivo vrijedan i zasada još uvijek osebujan, terapijski sadržaj. Kao i prethodne dvije godine i ovaj terapijski vrt je rezultat suradnje Psihijatrijske bolnice Rab s  profesorom Danielom Winterbottomom s Fakulteta za krajobraznu arhitekturu u Seattleu, Sveučilišta savezne države Washington. Na veliko zadovoljstvo svih, u projekt se uključio i  Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Ive Rechner Dika i prof. dr. sc. Stanka Stergaršeka. Na ovogodišnjem terapijskom vrtu, od idejnog rješenja do izrade, radili su studenti iz cijeloga svijeta: Sjedinjenih Država, Tajlanda, Kine, Japana, Koreje, Kanade, Hrvatske i dr.

Suradnja s profesorom Winterbottomom, stručnjakom za terapijske vrtove koji već dvadesetak godina radi na tom području širom svijeta, svake je godine veliko zadovoljstvo i privilegij, kako za našu bolnicu, tako i za hrvatske studente krajobrazne arhitekture koji su ovime dobili nesvakidašnju priliku za stjecanje dragocjenog iskustva koje se ne može prenijeti u klasičnoj nastavi. Inspirirajuća je predanost, marljivost, umješnost, entuzijazam studenata koji su, kroz razgovore i konzultacije s osobljem bolnice, ali i s pacijentima, predložili idejna rješenja za projekt vrta i na koncu ga izgradili vlastitim rukama, radeći s različitim materijalima, alatima, služeći se raznim tehnikama  i sve to po povoljnim i nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Ovaj volonterski projekt predstavlja rijedak primjer interdisciplinarne suradnje u kojoj svi dobivaju. Program je to sveučilišnog obrazovanja u području krajobrazne arhitekture u kojem se rezultati edukacijskog rada ostavljaju na upotrebu i za dobrobit zajednice.

Na svečanosti otvorenja terapijskog vrta za neurokognitivnu rehabilitaciju ravnateljica Psihijatrijske bolnice Rab doc. dr. sc. Vesna Šendula Jengić zahvalila se svima koji su sudjelovali u projektu i na mnoge načine pridonijeli njegovoj uspješnosti. Prisutnima su se obratili i voditelj Design/Build projekta, profesor Daniel Winterbottom, njegova asistentica u projektu Srna Krtak, mag. ing. prosp. arch., profesor Stanko Stergaršek s Agronomskog fakulteta  i nekoliko američkih i hrvatskih studenata koji su vrlo emotivno, duhovito i slikovito opisali svoje sudjelovanje u projektu. Nakon predstavljanja projekta prisutni su mogli razgledati novoizgrađeni terapijski vrt i isprobati aktivnosti koje nudi. U ovom se prostoru pacijenti mogu odmarati, ali mogu biti i vrlo aktivni. Uvedeni su sadržaji za kognitivnu terapiju (vježbanje percepcije, pamćenja, razmišljanja i logičkog povezivanja), instrumenti za glazbenu terapiju, refleksološka staza, zračna hodalica i prostor za terapiju s terapijskim psom. Sadržaji su prilagođeni i za osobe slabijeg motiliteta te nepokretne osobe. 

Možda je tajna uspješnosti ovog projekta u tome, kao što je to istakao jedan od studenata, što je u njegovom stvaranju  „ego bio na zadnjem mjestu, a zajednički interes na prvom“, zamolivši nas da vrt koristimo onako kao što su ga oni stvarali: brižno, s velikim entuzijazmom i ljubavlju.

Zahvaljujemo se svima koji su svojom uključenošću u projekt doprinijeli njegovoj uspješnoj realizaciji. Ovaj projekt su svojim donacijama ili radom, između ostalih, pomogli Erste & Steiermärkische Bank, Krka Farma d.o.o., Brodogradnja Pičuljan - Rab, Maračić Josip – Kampor, i drugi.


GALERIJA SLIKA


  Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam