NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Županijska specijalna bolnica Insula ponovno je ugostila Studentski kongres neuroznanosti NeuRi

22.4.2023

Županijska specijalna bolnica Insula punih deset godina partner je i domaćin dijela trodnevnog studentskog kongresa neuroznanosti NeuRi u organizaciji Fakultetskog Odbora Svih Studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci (FOSS MedRi) s međunarodnim sudjelovanjem. Tako smo i ove godine sa zadovoljstvom ponovno ugostili ovo događanje, koje je donijelo niz zanimljivih tema i rasprava.
 
Uvodnu riječ održala je ravnateljica bolnice, prof. dr. sc. Vesna Šendula Jengić, prim. dr. med., te je tematizirala povijest psihijatrije i promjene koje su nastupile u pristupu bolesnicima do današnjeg dana, kao odličan uvod u plenarno predavanje na temu poremećaja hranjenja.
 
Plenarno predavanje održale su naše liječnice Paola Čargonja, dr. med., specijalizantica psihijatrije  iz aspekta utjecaja poremećaja hranjenja na fizičko i mentalno zdravlje, te Matea Iglić Debelić, dr. med., spec. interne medicine, razmatrajući specifične fiziološke mehanizme koji su vezani uz pojedine aspekte poremećaja hranjenja. 
 
Zajednički nazivnik ovog plenarnog izlaganja je da je u liječenju ovakvih poremećaja važan multidisciplinaran pristup koji uključuje psihijatra, nutricionistu/dijetetičara i internistu, što je posebice važno da osobe s poremećajima prehrane mogu ponovno uspostaviti zdrave prehrambene navike i oporaviti svoje emocionalno i psihičko zdravlje.
 
Nakon kratke pauze uslijedila je sekcija studentskih izlaganja o pedijatrijskoj palijativnoj njezi, funkcionalnom neurološkom poremećaju, te dijagnostičkim izazovima kod pacijenata s pogoršanjem socijalnih funkcija, a pitanjima prisutnih potaknula su živu raspravu. Po završetku izlaganja i kratke pauze uslijedio je posjet odjelima naše bolnice – Poliklinika Insula, Odjel za bolesti ovisnosti, Odsjek za radnu i integrativnu terapiju – kako bi se sudionici neposredno upoznali s terapijskim pristupima i programima koje Županijska specijalna bolnica Insula provodi, u čemu su im pomogli naši stručnjaci različitih profesija – liječnici specijalisti, medicinske sestre, psiholog, pedagog, logoped, socijalni pedagozi i dr. Kao i svake godine, rastanak nije bio lak, ali kada se počelo govoriti o organizaciji narednog NEURi kongresa ponovno je zavladala pozitivna atmosfera koja će nas motivirati do narednog susreta. 

Deseta jubilarna godišnjica suradnje i ovaj put je protekla u kvalitetnom stručnom programu, praktičnim primjerima, ali i već tradicionalno sjajnim delicijama iz naše bolničke kuhinje. Ovim putem glavnom organizatoru kongresa, udruzi FOSS MedRi, zahvaljujemo na dugogodišnjoj kvalitetnoj suradnji, a svim sudionicima želimo uspjeh u daljnjem studiju te profesionalnom usavršavanju i radu u ovom odgovornom i plemenitom pozivu.
 
Dojmove s događanja naći ćete na fotografijama u GALERIJI


  



Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam