NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

„Budimo radost jedni drugima“ - zajedničko kulinarsko druženje za Valentinovo

14.2.2022

Danas, na dan sv. Valentina*, ostvaren je zajednički projekt pod nazivom „Budimo radost jedni drugima". U projektu su sudjelovali vrhunski specijalisti hotelske prehrane iz Imperial Riviere i Valamara te kuharski tim Specijalne bolnice Insula, a osmišljen je sa zajedničkim ciljem - razveseliti osobe na liječenju, ali i vrijedne zaposlenike koji se već dvije godine neumorno bore s pandemijom i radom u kriznim okolnostima.
 
Postoji puno stvari koje možemo učiniti jedni za druge i na radost jedni drugima. Puno ljepote i užitka sadržano je u estetici. Naša zdravstvena ustanova bavi se estetikom duše, a nju čine najrazličitiji momenti i događaji koji dušu čine ljepšom, zadovoljnijom.
 
Živimo u vremenu velikih izazova za sve nas, vremenu kada se mijenjanju naše životne paradigme. U pandemiji koju živimo već više od dvije godine najbolje smo naučili kako se u trenutku bolesti život iz korijena mijenja i borba za svaki udah postaje jedina zadaća. Posljedice za mentalno zdravlje se već osjete, a prema nekim znanstvenim i stručnim prognozama bit će nesagledive.
 
Međutim, to su samo činjenice koje nas upućuju da stvari možemo mijenjati na bolje već danas.
 
Epigenetika je znanost koja tumači utjecaj okolišnih čimbenika na čovjekovo zdravlje. U ovoj ustanovi su to odavno razumjeli te u liječenje uključili inovativne programe pod različitim imenima, koji su do danas postali tradicionalni. Suvremene metode liječenja komplementarne su i izvrsna su nadopuna postojećim standardnim programima liječenja i rehabilitacije. Uz naš osnovni program dijagnostike i terapije, za osobe koje se ovdje nalaze na liječenju radi čitav tim sjajnih i požrtvovnih zaposlenika u tzv. pratećim djelatnostima.
 
Prehrana je jedan od servisa koji u našoj ustanovi dnevno osigurava preko 1.200 obroka, a radi svakodnevno i bez prekida preko 65 godina. Na planiranje obroka te na njihovu kvalitetu i izdašnost, u suradnji s našim kuharima i kuharicama te odjelom nabave, budno pazi naša klinička nutricionistica Ela Hlastec, mag. nutr. clin., dok redovite kontrole hrane i obroka sukladno HACCP sustavu provodi NZJZ.
 
Zajednički projekt pod motom "Budimo radost jedni drugima", u kojem sudjeluju vrhunski specijalisti hotelske prehrane iz Imperial Riviere i Valamara  te kuharski tim Specijalne bolnice Insula, u jednom sasvim posebnom danu, prazniku sv. Valentina, osmišljen je sa zajedničkim ciljem - razveseliti osobe na liječenju, ali i vrijedne zaposlenike koji se već dvije godine neumorno bore s pandemijom i radom u kriznim okolnostima.
 
Mirisi, okusi i ljepota na tanjuru danas su bili praznik za dušu, ali i  veselje svakome tko je imao priliku na bilo koji način sudjelovati u tom projektu. Ovako svoje dojmove opisuju djelatnici i pacijenti:
 
"Dan sv. Valentina - Valentinovo. Jutro na našem odjelu nosi posebno iznenađenje. Stolovi koji ne nose dašak ovog dana, već potpuno ozračje pažnje i ljubavi. Stolovi koji izgledaju prekrasno, salvete i predlošci crvenih srca, čaše sokova, kutijice iz kojih me gledaju palačinke i bobice šumskog voća, divne kutijice s doručkom. I u meni se jave ove riječi: Ljubav je "samo riječ", a djela potvrđuju ljubav. Zahvalnost svima koji su se potrudili oko ovog dara, jer ljubav zaslužuje zahvalnost".
 
"Doručak izgleda kao savršen početak jutra povodom Valentinova. Topli sendvič i palačinka sa svježim voćem te bijela kava. Vrlo lijepo složeno na stolu, te radost i veselje drugih korisnika odjela, pozitivna atmosfera. Nešto novo, jer je doručak najvažniji obrok u danu". 
 
Zahvaljujemo Imperial Rivieri i Valamaru koji su zajedno s nama osmislili ovu ideju i koju smo danas nakon kratke ali sveobuhvatne pripreme i uspješno realizirali. Zahvaljujemo cijelom timu koji je organizirao ovaj zajednički projekt i konačno svima uključenima. Hvala i svima koji su degustirali i uživali u današnjim vrhunskim delicijama u maniri najboljih „masterchefova". dajući nam povjerenje i motivaciju da sutra budemo još bolji i odgovorniji za zdravlje i dobrobit svih nas zajedno.
 
Za radost nisu potrebne velike stvari, već mali koraci, male geste. Mali znakovi ljubavi i pažnje u stvari su veliki darovi za dušu, za radost koja je potrebna svakom čovjeku, radost koja liječi. A najveća je radost ona koju možeš podijeliti s drugim čovjekom, bilo da se radi o prijatelju, suradniku, subolesniku, poznaniku, ali i potpunom strancu. Zato budimo radost jedni drugima. Sretno vam Valentinovo!
 
GALERIJA
 
*Ime Valentin na latinskom jeziku znači „zdrav", „krepak". Različiti su izvori koji tumače postanak i život svetog Valentina od toga da je bio svećenik koji je volio ljude i pomagao najsiromašnijim i bolesnima, potajno vjenčavao one koji se vole pa do tumačenja da je bio liječnik koji je djelovao i pomagao teško bolesnima i ostavljenima. Svetog su Valentina zazivali u davna vremena za zdravlje te je prozvan zaštitnikom kod nekih bolesti kao što su epilepsija, kuga i druge. Prema  predaji,  počeo se navodno slaviti već u 6. stoljeću, a od 15. stoljeća štuju ga kao zaštitnika zaljubljenih, iako se za života nije bavio ljubavlju između muškaraca i žena, već je promicao stav o sveobuhvatnoj nesebičnoj ljubavi koja mijenja svijet.  


  



Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam