U tijeku Dani medijske pismenosti

26.4.2024

Digitalne i informacijske tehnologije ubrzano se razvijaju i imaju sve veći utjecaj na naše svakodnevne živote te je u suvremenom svijetu digitalna pismenost jedan od temeljnih oblika pismenosti. Posljedice primjene tehnologija u realnom je vremenu sve  teže sagledati te se javlja niz potencijalnih opasnosti, otvorenih pitanja i etičkih dilema.  Zbog relevantnosti  tema, ŽSB Insula ove se godine po prvi put uključila u program obilježavanja 7. Dana medijske pismenosti koji su, u suradnji s brojnim partnerima te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, pokrenuli Agencija za elektroničke medija i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
 
Program je otvoren je u srijedu, 24. travnja, sjajnim predavanjem izv. prof. dr. sc. Predraga Palea sa zagrebačkog PMF-a, iznimnog stručnjaka zaslužnog za uvođenje Interneta u Hrvatsku i razvoj CARNET-a. Nizom otvorenih, pomalo filozofskih pitanja prof. Pale je prisutne svojim predavanjem „Zašto i kome je medijska pismenost važna?" potaknuo na promišljanje svijeta digitalnih tehnologija, s posebnim osvrtom na moguće implikacije njihove nekritičke primjene u medicini i znanosti. U cilju prepoznavanja lažnih vijesti, deep fake-a, raznih oblika obmana i prevara te posljedica razvoja i primjene umjetne inteligencije, tijekom čitavog predavanja isticao je važnost kritičkog mišljenja i digitalne pismenosti.
 
Sljedeći dan, 25. travnja, još jedan izniman stručnjak, prof. dr. sc. Amir Muzur s Medicinskog fakulteta u Rijeci, održao je izuzetno zanimljivo predavanje pod naslovom „Mozak i neuroznanost u svijetu digitalnih tehnologija: zamke i prednosti". Budući se naš mozak i ponašanje stalno prilagođavaju digitalizaciji, informatizaciji, robotizaciji i globalizaciji, a pojedinačne discipline nisu dovoljne za njihovo proučavanje, prof. Muzur predlaže novu znanstvenu disciplinu koja bi na sveobuhvatan način mogla razlučiti poželjne od nepoželjnih adaptacija.
 
 
U sklopu programa Dana medijske pismenosti 30. travnja za osobe na liječenju i rehabilitaciji u ŽSB Insula održat će se edukativne radionice „Moje potrebe i društvene mreže" te „Dezinformacije – kako ih prepoznati i na njih odgovoriti?". Program ćemo zaključiti 3. svibnja radionicom „Prevare, laži i obmanjujući sadržaji na Internetu" namijenjenom osobama  55+, a zainteresirani građani mogu se prijaviti na: knjiznica@sb-insula.hr .


  



Psychiatric hospital Rab utilizza i cookie per fornire una migliore esperienza utente. Per continuare a utilizzare il sito, fare clic su "Sono d'accordo", d'accordo con l'uso dei cookie. Termini di utilizzo | Postavke kolačića Sono d'accordo